Reuters
StoryEditor

Americkí olympionici sa objavili s červenými fľakmi na koži. Toto je dôvod prečo

08.08.2016, 16:30
Autor:
lucluc

Isto ste si všimli, že viacerí americkí športovci sa na olympijských hrách v Riu objavili s červenými kruhmi na koži. Médiá si najviac všímali amerického plavca Michaela Phelpsa, ktorý cez víkend získal svoju 19. zlatú medailu. Samozrejme, objavili sa žarty, že niečo zlé zjedol, že hral paintball, že sú to obyčajné "cucfleky", že s chuťou spí na svojich medailách alebo že ho napadla obria chobotnica. Dôvod je však oveľa jednoduchší. Ide o bankovanie.

Na koži sa pri pri tejto forme akupunktúry umiestňujú horúce sklenené banky, ktoré vytvoria vákuum a prisajú sa. To má za následok, že sa zlepší krvný obeh a športovcovi sa úľaví od bolesti svalov po tréningoch a súťažiach. No ako dôsledok toho zostanú „modriny“ práve v tvare kruhov, ktoré sa vytratia za pár dní. Nejde pritom však o žiadnu novinku, je to starobylá terapia - na kožu sa prisávali horúce "šálky" už pred tri tisíc rokmi.

Laughing because it hurts so bad. Gonna leave a mark! #AthleteLife

Fotka uverejnená používateľom Natalie Coughlin (@nataliecoughlin),


Existuje veľa iných techník, vrátane športovej masáže, sauny, ľadových kúpeľov a kompresných odevov, ktoré môžu súťažiaci používať. No napriek tomu aj americký gymnasta Alex Naddour pre USA Today tiež potvrdil, že na bankovanie nedá dopustiť a je to jeho tajomstvo, vďaka čomu je zdravý. Dodal tiež, že ho technika zachránila od "veľkej bolesti", píše bbc.com.

Aj napriek tomu, že je medzi športovcami aj celebritami táto metóda dosť využívaná, využívali ju už aj športovci na olympiáde v Pekingu, o jej účinkoch sa špekuluje, upozorňujú lidovky.cz. "Z lekárskeho hľadiska táto metóda nemá väčší význam," tvrdí farmakológ David Colquhoun. "Bankovanie môže lokálne podporiť krvný obeh. Ale predstava, že by táto metóda mohla liečiť, je smiešna. Je to len ďalší šikovný spôsob, ako z ľudí vymámiť peniaze," domnieva sa britský profesor. Niektorí odporcovia tiež varujú, že "vo výnimočných prípadoch" môžu horúce šálky spôsobiť mierne popáleniny. Preto by bankovanie mali vykonávať len riadne vyškolení odborníci z praxe.

01 - Modified: 2024-04-22 09:39:06 - Feat.: - Title: Cvičiť ráno, alebo večer? Pri obezite hrá načasovanie rolu, hovorí štúdia 02 - Modified: 2024-04-19 22:00:00 - Feat.: - Title: Ako uhasiť skryté zápaly v tele. Ktoré choroby spúšťajú? 03 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Vieme ako zatočiť s jarnou únavou. Farmaceutka radí účinné kombo vitamínov 04 - Modified: 2024-04-17 13:04:13 - Feat.: - Title: Naťahujte sa počas dňa. Bez toho je sedenie v kancelárii deštruktívne, hovorí fyzioterapeut 05 - Modified: 2024-04-16 19:01:34 - Feat.: - Title: Nie len ráno, ale aj večer by ste sa mali držať niekoľkých rituálov: Zistite, ako správne zakončiť deň
menuLevel = 2, menuRoute = science/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
24. apríl 2024 00:33