StoryEditor

Nebeské divadlo. Meteorický roj v piatok ukáže svoju silu, z oblohy bude doslova pršať

11.08.2016, 00:00
Autor:
mabmabTASRTASR

Tak ako každý rok, aj počas týchto prázdnin je príležitosť sledovať jeden z najznámejších a najaktívnejších meteorických rojov – Perzeidy. "Padajúce hviezdy" sú v činnosti už od druhej polovice júla a končia až okolo 24. augusta, pričom maximum ich aktivity tohto roku pripadne na piatkové (12. augusta) popoludňajšie hodiny.

Ako uviedol Svetozár Štefeček zo Slovenského zväzu astronómov (SZA), pre vizuálne sledovanie meteorov možno využiť predchádzajúcu alebo nasledujúcu noc po maxime. V tejto fáze je možné vidieť za dobrých pozorovacích podmienok 60 až 80 meteorov za hodinu.

"Na sledovanie tohto prírodného fenoménu si musíme zvoliť oblasť s minimálnym svetelným znečistením a horizontom bez väčších prírodných prekážok, ako sú stromy či kopce. Radiant roja, teda miesto na oblohe, odkiaľ meteory zdanlivo vylietavajú, sa nachádza v severozápadnej časti súhvezdia Perzeus, a tak s ohľadom na jeho výšku nad obzorom i súmrak nastáva čas vhodný na pozorovanie meteorov po 23. hodine," uviedol Štefeček.

timeanddate.com

Pozorovacie podmienky sú podľa jeho slov v tomto roku vcelku priaznivé, zvlášť v druhej polovici noci po západe Mesiaca, ktorý je po prvej štvrti.

"Tradičné maximum bude zrejme charakterizované vyššou hodinovou frekvenciou. Podľa výpočtov Michaila Maslovova a Esko Lyytinena došlo vplyvom gravitačného pôsobenia Jupitera k posunutiu časti prúdu meteoroidov bližšie ku Zemi a tak hodinová frekvencia pre radiant roja v zenite môže dosiahnuť hodnoty okolo 150," uviedol Štefeček.

Okrem samotných Perzeíd sa možno po západe Slnka pokochať Jupiterom nízko nad obzorom a neskôr, už na tmavšej oblohe, aj Marsom a Saturnom. Nad nimi bude Mesiac a nižšie jasná hviezda Antares zo Škorpióna.

Ako píše portál Space.com, od 17. júla do 24. augusta je na oblohe najvyššia koncentrácia meteoritických rojov, no najviac ich budeme vidieť práve v týchto dňoch. V čo najkratšom čase tak môžeme približne 12. augusta sledovať čo najviac perzeíd.

NASA illustration

Čo sú perzeidy
Perzeidy tvoria meteorický roj, ktorý súvisí s kométou Swift-Tuttle, ktorá je najväčším známym objektom, ktorý okolo Zeme obieha pravidelne. Perzeidy sú akýmsi zhlukom prachu a nečistôt, kusov komét a ich trosiek, ktoré sa zahrievajú a akonáhle vstúpia do atmosféry, zhoria v jasnom záblesku svetla, čo my zo zeme pozorujeme ako tenký žiarivý pásik na oblohe, ktorý rýchlo zmizne.

Perzeidy letia rýchlosťou asi 59 kilometrov za sekundu. Kým sú vo vesmíre, nazývajú sa meteority, no keď sa dostanú do zemskej atmosféry, označujeme ich ako meteory. Väčšina perzeíd je však veľká asi ako zrniečko piesku. Tento rok by mala byť dráha preplnená perzeidmi, preto by sme mohli na oblohe vidieť hotový výbuch.

Ako ich vidieť čo najlepšie
Kľúčom k spozorovaniu čo najväčšieho počtu perzeíd je vidieť na čo najväčšiu plochu neba ďaleko od mestských svetiel a svetelného smogu. Treba prejsť do predmestí, kde je svetla menej, na čistinky, kopce a sedieť pár hodín s hlavou otočenou nahor a doširoka otvorenými očami.

Niektorí ľudia sa dokonca vydávajú na spoločné stretnutia a pozorovanie perzeíd. Stačí sa len dobre obliecť, vziať si deku a pri padajúcej „hviezde“ si aj niečo želať.

01 - Modified: 2024-04-23 22:00:00 - Feat.: - Title: Bola to druhá najjasnejšia hviezda. V budúcnosti môže svietiť ako druhý Mesiac 02 - Modified: 2024-04-23 12:03:29 - Feat.: - Title: Stal sa zázrak. NASA po piatich mesiacoch dostala od sondy Voyager zmysluplnú správu 03 - Modified: 2024-04-23 12:30:00 - Feat.: - Title: Konečne vieme, čo sa nachádza vo vnútri Mesiaca. Pomôže nám to lepšie pochopiť históriu celej slnečnej sústavy 04 - Modified: 2024-04-24 07:00:00 - Feat.: - Title: NASA našla v kozme zmutované baktérie. Môžu ohroziť posádku na vesmírnej stanici 05 - Modified: 2024-04-22 06:30:00 - Feat.: - Title: VIDEO Pes na Mesiaci či Marse už nemusí byť fikcia. NASA už trénuje prieskumného štvornohého miláčika
menuLevel = 2, menuRoute = science/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
24. apríl 2024 09:47