Flickr
StoryEditor

Mávate déjà vu? Vedci prišli na to, prečo sa to stáva

14.08.2016, 00:00
Autor:
mabmab

Máte občas pocit, že keď prejdete novou uličkou alebo zavítate do nového domu, akoby ste tam už niekedy predtým boli? Ako píše portál health.com, déjà vu sa stáva takmer všetkým ľuďom a nejde pritom o žiadnu psychickú poruchu.

Déjà vu po francúzsky znamená „už videné“ alebo paramnézia, teda je to stav, kedy má človek intenzívny pocit, že danú udalosť už predtým zažil, aj keď to v podstate nezažil. V jednej chvíli môžu mať tento stav aj dvaja až traja ľudia naraz, píše sa v správe ešte z roku 2003.

„Napriek tomu, že je to bežné, nejde o zoširoka študovaný predmet,“ hovorí profesorka lekárskej psychológie na Columbia University Medical Center, Alice Medalia. A pretože déjà vu je subjektívnou skúsenosťou, je ťažké vyvolať ju vo výskume. Vedci sa preto dohadujú, prečo ho zažívame.

Už ste na podobnom mieste kedysi boli
Niektorí vedci sa domnievajú, že sa déjà vu spustí, keď sa dostanete do prostredia podobnému tomu, ktoré ste zažili už v minulosti. Napríklad by ste ho mohli zažiť, ak vstúpite do hotelovej haly plnej nábytku podobnému z obývacej izby vášho domova z detstva.

Výskumníci testovali túto teóriu a výsledky zverejnili v štúdii z roku 2009 v časopise Psychonomic Bulletin & Review. Dobrovoľníci cítili déjà vu, pretože zábery, ktoré im predtým ukázali, boli podobné tým, ktoré poznali. Výskumníci dospeli k záveru, že tu môže byť súvislosť medzi déjà vu a pocitmi "známosti".

Veľa cestujete
Ľudia, ktorí cestujú a ľudia, ktorí si dokážu spomenúť na svoje sny, majú vyššiu pravdepodobnosť, že zažijú déjà vu ako tí, ktorí sú doma alebo si nepamätajú svoje sny. Títo ľudia môžu čerpať zo širokého spektra zdrojov (buď z, povedzme, dobrodružstiev po Európe alebo len z ich vlastnej fantázie) a to podľa vedcov dáva zmysel možnosti, že sa im iné prostredia zdajú známe.

Niečo sa deje s mozgom
Niektorí ľudia, ktorí majú epilepsiu (typ epilepsie, ku ktorému dochádza v časti mozgu, ktorá spracováva krátkodobú pamäť), môžu zažiť déjà vu tesne predtým, než majú záchvat. A aj to môže byť znamením, že tento jav je aktivovaný predošlými spomienkami.

Navyše, je to dôvod, prečo niektorí sa odborníci domnievajú, že déjà vu sa odvíja od druhu narušenia v neurónov v mozgu, vysvetlila Alice Medalia. Mohlo by to byť tiež dôsledkom toho, že mozog sa snaží usilovne spracovať viac informácií, ale z nejakého dôvodu ich nie je možné správne zladiť. 

Bez ohľadu na to, čo sa deje (alebo čo je príčinou), je pre drvivú väčšinu ľudí déjà vu celkom neškodné. Nikdy neviete, možno, že zámok v Londýne je vám známy preto, lebo ste pra pra pra pra pra pra potomok kráľovského rodu.

01 - Modified: 2024-04-05 12:00:00 - Feat.: - Title: Vedci prinášajú dobrú správu: ľudské mozgy sa zväčšujú, kôra narástla ešte viac 02 - Modified: 2024-04-04 11:00:00 - Feat.: - Title: Je možná transplantácia mozgu ako z oscarového filmu Poor Things? Tieto problémy musíme prekonať, aby sme menili naše telá 03 - Modified: 2024-04-02 11:09:59 - Feat.: - Title: Aj obyčajní smrteľníci majú superschopnosti. Tieto sú najznámejšie, niektoré z nich dokážeš získať tréningom aj ty 04 - Modified: 2024-03-30 09:30:00 - Feat.: - Title: Toto je bezkonkurenčne najdrahšia látka na našej planéte. Jediný gram sa predáva za 140 miliónov 05 - Modified: 2024-03-30 11:00:00 - Feat.: - Title: Vedci zistili, že ľudské mozgy sú čoraz väčšie. Je to však pre nás dobrá alebo zlá správa?
menuLevel = 2, menuRoute = science/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
09. apríl 2024 13:36