zena cigareta fajcenie dreamstimedreamstime.com
StoryEditor

Cigareta na upokojenie? Naopak, prehlbuje depresiu, zistili lekári

18.08.2016, 14:26

Cigareta prehlbuje depresiu - zistili to lekári z pražského Centra pre závislých na tabaku, ktorí sledovali vývoj štyroch tisíc odvykajúcich pacientov. Pre fajčiara trpiaceho depresiami je o niečo ťažšie skoncovať s cigaretami, ako pre duševne zdravého človeka. Keď už sa mu to ale podarí, jeho psychický stav sa významne zlepší, píše portál iDNES.cz.

Lekári z Centra pre závislých na tabaku 3. internej kliniky Všeobecnej fakultnej nemocnice v Prahe a 1. Lekárskej fakulty UK sledovali okolo štyri tisíc pacientov v rozmedzí siedmich rokov. Viac ako štvrtina z nich trpela pri začiatku liečby psychickou chorobou, najčastejšie depresiou.

Lepšie ako lieky

"V tejto skupine pacientov došlo po úspešnom ukončení fajčenia k štatisticky významnému poklesu symptómov depresie. Zlepšenie bolo najvýraznejšie práve u skupiny pacientov, ktorí mali najviac príznakov depresie na začiatku liečby," povedala na štvrtkovej tlačovej konferencii Lenka Štěpánková z Centra pre závislých. "Ukázalo sa, že zanechanie fajčenia má rovnaký alebo dokonca lepší efekt na ovplyvnenie priebehu depresie, ako užívanie liekov," dodáva jej kolegyňa a vedúca centra Eva Králíková.

Pacient, ktorý sa úspešne vyliečil zo závislosti na fajčení, je podľa lekárov ten, ktorý si nezapáli minimálne rok. Odborníci sa v tomto bode nespoliehajú iba na jeho tvrdenia, pomocou špeciálneho prístroja overujú aj to, či má po roku negatívne hodnoty oxidu uhoľnatého vo výdychu - až potom je človeka možné s istotou označiť za nefajčiara.

Mieru depresie pacienta potom lekári zisťujú pomocou Beckovej sebaposudzovacej stupnice depresie. "Pacient v dotazníku odpovedá na dvadsaťpäť otázok, ktorými hodnotí sám svoj psychický stav, nevstupuje do toho teda žiadna naša mienka," vysvetľuje Štěpánková.

Cigarety zlepšia náladu len na moment

Podľa odborníkov s týmito zisteniami padá častý mýtus, že fajčenie človeku pomáha v strese a zlepšuje jeho psychický stav. Prečo ale v pozitívny účinok cigarety pri strese väčšina fajčiarov neochvejne verí?

"V momente, keď si zapálite sa okamžite vyplaví hormón šťastia - dopamín, to znamená, že na chvíľočku sa človek cíti lepšie, nálada sa zlepší. Ale po chvíľke to opäť klesne. A to je moment, kedy to naopak depresiu vyvoláva. Fajčiar potom opäť siaha po cigarete," hovorí Králíková.

Fajčenie podľa nej nezhoršuje len priebeh depresií, ale všeobecne väčšinu psychických ochorení. "Samozrejme nemôžeme sľúbiť niekomu, kto trpí psychiatrickú diagnózou, že keď prestane fajčiť, bude zdravý. Nefajčiari sú celkom iste aj chorí a nie sú nesmrteľní - to je bez debaty. Ale priebeh psychického ochorenia je jednoducho lepší," vysvetľuje lekárka.

Pridáva sa aj Martin Anders z Psychiatrickej kliniky VFN v Prahe a 1. LF UK. "Medzi našimi pacientmi je približne trikrát viac fajčiarov ako v populácii, a tak neprekvapuje, že choroby spôsobené fajčením sú najčastejšou príčinou ich úmrtia. V priemere strácajú okolo dvoch desiatok rokov života oproti nefajčiarom," hovorí.

Paradoxné podľa lekárov je, že sa fajčiari často obávajú liekov, ktoré pomáhajú závislosť prekonať, či už sa jedná o voľnopredajné formy náhradnej liečby nikotínom alebo lieky viazané na recept.

"To, že nikotín vdychujú z cigaretového dymu spolu s niekoľkými tisíckami látok napospol toxických, im nevadí, cigareta totiž nemá príbalový leták, ktorý by popisoval možné nežiaduce účinky. Keby ho mala, jeden výtlačok by fajčiar asi ani neuniesol," upozorňuje Králíková.

01 - Modified: 2024-04-19 22:00:00 - Feat.: - Title: Ako uhasiť skryté zápaly v tele. Ktoré choroby spúšťajú? 02 - Modified: 2024-04-19 12:23:26 - Feat.: - Title: Herečka Jiřina Bohdalová sekla s celoživotným zlozvykom. Na staré kolená mení pravidlá 03 - Modified: 2024-04-20 08:00:00 - Feat.: - Title: Máš v škole zlé známky? Štúdia ukazuje, že nemusíš byť úplne na vine ty, ale tvoje priezvisko 04 - Modified: 2024-04-18 11:20:24 - Feat.: - Title: VIDEO Huliak chce dokázať, že CO2 prospieva rastlinám. Zapálil si cigaru v priestoroch parlamentu, je to však zakázané 05 - Modified: 2024-04-17 13:04:13 - Feat.: - Title: Naťahujte sa počas dňa. Bez toho je sedenie v kancelárii deštruktívne, hovorí fyzioterapeut
menuLevel = 2, menuRoute = science/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
20. apríl 2024 14:18