StoryEditor

Keď duša bolí. Týchto 6 praktík vás naučí efektívne zatočiť so stavmi úzkosti

25.08.2016, 00:00

Úzkostné poruchy sú veľmi časté a postihnúť môžu prakticky kohokoľvek. Možno aj niekto vo vašom blízkom okolí trpí úzkosťami a potom by vás mohlo zaujímať, ako takému človeku pomôcť, píše Marcela Svobodová pre idnes.cz

Vidieť niekoho, na kom vám záleží, ako sa snaží vyrovnať s úzkosťou, môže byť naozaj ťažké. Dobré je však vedieť, že nie ste bezmocní. Existujú totiž spôsoby ako človeku s úzkosťami pomôcť a podporiť ho v ťažkej životnej situácii. Zľahčovanie a opakovanie zdanlivo povzbudzujúcich slov ako „neboj sa“,  „buď pokojný“ alebo „nemysli na to" však medzi ne nepatria. 

"Úzkostný človek cíti nervozitu, nepokoj, má obrovský strach nad stratou kontroly, sucho v ústach, zovreté hrdlo, trpí nechutenstvom, poruchami spánku, búšením srdca, potením, triaškou, návalmi tepla, pocitmi na odpadnutie, tŕpnutím rúk, bolesťami na hrudníku, pocitmi sťaženého dýchania," vysvetľuje Lucie Mucalová, terapeutka pre deti, rodiny a medziľudské vzťahy.

Úzkosť je veľmi blízky strach, jedná sa o psychický stav zahŕňajúci nadmerný pocit ohrozenia, nervozity, obáv či znepokojenia. Úzkosť môže prichádzať veľmi nečakane, kedy človeka z ničoho nič prepadne. Úzkosť však môže prichádzať aj pravidelne v určitých situáciách, možno ju vlastne predvídať, alebo sa môže spustiť ako lavína pri obyčajnej myšlienke. Pokiaľ má úzkosť obrovskú intenzitu, označuje sa ako panika, ktorá človeka totálne paralyzuje, berie mu dych a životnú energiu.

"Príčiny nemožno úplne presne definovať, je to ako zamotané klbko, ktoré je potrebné, najlepšie s niečou pomocou, rozmotávať. Príčinou môžu byť konflikty prameniace z detstva, veľmi direktívny a prílišne zväzujúci vplyv rodičov, neprimerané zastrašovanie, rozvod rodičov, tragická udalosť v rodine, hektický životný štýl v dospelosti, preťažovanie organizmu, málo spánku, vysoké nároky na seba samého, zlé rodinné zázemie, príliš veľa strachu v živote a mnoho ďalšieho," uviedla terapeutka Mucalová. 

01 - Modified: 2024-04-24 13:33:54 - Feat.: - Title: Cvičiť ráno, alebo večer? Pri obezite hrá načasovanie rolu, hovoria odborníci. Pomôžeme ti nakopnúť tvoje zdravie 02 - Modified: 2024-04-24 09:13:53 - Feat.: - Title: Posilníte si svalstvo, podporíte pevnejšie zdravie a spálite kalórie: Vyskúšajte tento štýl chôdze 03 - Modified: 2024-04-24 09:00:00 - Feat.: - Title: 11-ročné dievča objavilo milióny rokov starú fosíliu. Vedci sa domnievajú, že patrí najväčšiemu plazovi, aký kedy obýval planétu 04 - Modified: 2024-04-23 12:30:00 - Feat.: - Title: Konečne vieme, čo sa nachádza vo vnútri Mesiaca. Pomôže nám to lepšie pochopiť históriu celej slnečnej sústavy 05 - Modified: 2024-04-23 07:50:30 - Feat.: - Title: Vedci omylom spôsobili, že myši narástol ďalší pár nôh namiesto genitálií. Skúmali rastový gén
menuLevel = 2, menuRoute = science/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
24. apríl 2024 22:31