Reprophoto
StoryEditor

Rakovina nie je choroba modernej doby. Našli ju na milión rokov starej kostre

29.08.2016, 10:30
Autor:
ČTKČTK

Tiež naši predkovia umierali na nádory - rakovina nie je chorobou súčasnej doby, existovala tu vždy, aj keď sa faktory podieľajúce sa na jej vzniku časom menili. V južnej Afrike boli na ľudskom kostrovom ostatku starom 1,7 milióna rokov objavené stopy po rakovinových bunkách, píše taliansky denník Corriere della Sera.

Ide o prvý dôkaz prítomnosti tejto choroby u ľudí, vyhlasujú autori objavu. Nádor zachvátil jeden prst nohy jedného z prvých hominidov, Homo ergaster či Paranthropus robustus. Tím medzinárodných vedcov uviedol, že to jasne ukazuje, že rakovina nie je výhradne chorobou modernej spoločnosti, ako sa roky zdôrazňovalo. Skôr ako bol urobený tento objav, bol rakovinový nádor zistený u človeka neandertálskeho v Chorvátsku z doby pred 120-tisíc rokmi.

Nález z doby pred 1,7 milióna rokov bol urobený v archeologickej lokalite Swartkrans neďaleko Johannesburgu, ktorá je na zozname svetového dedičstva UNESCO. O náleze informoval Sud Africa Journal of Science. Vedci uviedli, že na priehlavku hominida bol prítomný malígny nádor osteosarkóm, vzácna a veľmi agresívne forma rakoviny kosti.

Britskí a juhoafrickí vedci medzitým tiež objavili nezhubný nádor na chrbtici u druhu vyhynutého hominida Australopithecus sediba v jaskyni Malapa nachádzajúcej sa v blízkosti Johannesburgu.

Po istú dobu, hoci zhubné nádory boli objavované u širokej škály živočíšnych druhov, panovala všeobecná mienka, že rakovina je chorobou dnešnej doby a dôsledkom moderného životného štýlu. "Náš výskum ukazuje, že pôvod týchto chorôb spadá do doby milióny rokov pred modernou industriálnou spoločností a že rakovinou trpeli naši najstarší predkovia," hovorí jeden z tímu vedcov Edward Odi. 

"Je však isté, že moderný životný štýl zvýšil riziko vzniku niektorých nádorov: nádorov čreva a konečníka súvisiacich so stravovaním, nádorov pečene spôsobených tiež konzumáciou alkoholu, rakoviny pľúc v dôsledku fajčenia. To všetko sú choroby modernej doby," spresnil v rozhovore poskytnutom BBC News doktor Patrick Randolph-Quinney z Univerzity centrálneho Lancashire vo Veľkej Británii. "Príčiny rakoviny sú rôzne a v priebehu dejín sa menia. Keby ste boli v 19. storočí v Londýne kominárom, mohli by ste dostať rakovinu pľúc aj v tej dobe," dodal.

01 - Modified: 2024-04-17 13:04:13 - Feat.: - Title: Naťahujte sa počas dňa. Bez toho je sedenie v kancelárii deštruktívne, hovorí fyzioterapeut 02 - Modified: 2024-04-16 19:01:34 - Feat.: - Title: Nie len ráno, ale aj večer by ste sa mali držať niekoľkých rituálov: Zistite, ako správne zakončiť deň 03 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Na toalete trpieť nemusíte. Naučte sa cviky na uvoľnenie a lepšie vyprázdňovanie 04 - Modified: 2024-04-16 11:44:33 - Feat.: - Title: Nepriatelia, ktorí bránia nášmu organizmu v dôležitom hormonálnom tanci 05 - Modified: 2024-04-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Sú generiká také bezpečné ako originálne lieky? Mnohí nad nimi váhajú, kolujú o nich mýty
menuLevel = 2, menuRoute = science/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
18. apríl 2024 23:15