StoryEditor

Naučte sa jazyk zadarmo a z domu. Tieto služby sú k tomu ako stvorené

23.09.2016, 18:00

Učiť sa cudzí jazyk nikdy nebolo také dostupné, zaujímavé, pestré a lacné ako dnes. Dokazujú to viaceré internetové stránky a aplikácie, z ktorých mnohé sú úplne zdarma a pochopiteľné aj pre začiatočníkov. Pozrime sa na niektoré z nich, ktoré sa tešia veľkej priazni užívateľov.

Prostredníctvom záľub (a British Council)
Odborníci z britského inštitútu na výučbu jazykov British Council, ktorý má zastúpenie aj na Slovensku, odporúčajú viacero foriem výučby angličtiny, ktoré sa odvíjajú aj od preferencií vašich záľub.

Ponúkajú online lekcie podľa toho, na ktorú oblasť cudzieho jazyka sa chcete zamerať alebo akou formou sa ho učiť. Skúšať počúvať, čítať, formulovať svoje anglické vety môžete pomocou zvukových podcastov, interaktívnych cvičení shakespearovských hier, anglického e-mailovania, hovorového dialógu či sledovaním interview so známymi futbalistami.

Samozrejmosťou je otestovanie vašej počiatočnej úrovne znalosti cudzej reči. Všetko je online na stránkach inštitútu. YouTube Easy Languages - reč v priamom prenose odvšadiaľ
Táto služba na kanáli Youtube je (už podľa názvu) veľmi jednoduchou a prelomovou formou  výučby. Prostredníctvom nahraných videí robia užívatelia zo všetkých kútov sveta autentické interview s okoloidúcimi. Okrem jazykového tréningu tak služba šíri aj scitlivenie voči iným kultúram, nahliadnutie do neznámych miest cez pohľad bežných ľudí či rýdzu občiansku žurnalistiku.

Vytvoríte si tak obraz nielen o jazyku, krajine a jej obyvateľoch, ale aj o tom, ako intuitívne im reč ide, akú majú lokálni intonáciu a výslovnosť.

Užívatelia sa zároveň snažia hovoriť čo najreprezentatívnejšie a najzrozumiteľnejšie, lebo majú svetové publikum a (takmer) bezprostrednú spätnú väzbu od online divákov a diváčok.

Epizódy nakrúcajú v anglickom aj v miestnych jazykoch a obsahujú rôzne titulky.
Duolingo - možno sa ocitnete na Wikipedii

Duolingo je ďalšia bezplatná služba na výučbu a preklad založená na dobrovoľníckej činnosti. Ponúka niekoľko kurzov cudzích jazykov (ešte v systéme nie sú všetky).

Je dostupná na webe aj ako aplikácia pre smartfóny iOS aj Androidy. Pred dvomi rokmi dosiahla 15 miliónov používateľov a spoločnosť Apple ju označila ako aplikáciu roka pre iPhone. Bolo to po prvýkrát, čo túto cenu získala vzdelávacia aplikácia.

Učenie prebieha formou online hry s bodovaním a levelmi, testovania či kontrolovaného vypĺňania textov a prekladov. A to aj kdekoľvek práve ste - priamo z mobilného telefónu. Počas cestovania do zamestnania či obeda si tak dostupne a jednoducho môžete precvičovať lekcie niektorých najpoužívanejších svetových jazykov.

Vami odoslané texty vraj dokonca slúžia aj na ďalší vzdelávací účel - dopĺňajú nimi faktografickú Wikipediu, ktorá sa formuje spoločným úsilím užívateľov. Easy Languages Dôležitá je motivácia i forma
Podľa odborníkov je jedným z najdôležitejších fragmentov pri učení cudzej reči najmä motivácia. Nemali by sme študovať jazyk preto, že sa chceme "blysnúť" v spoločnosti alebo len z povinnosti, ale z popudu, ktorému skutočne dôverujeme. Len to je dobrý základ predpokladu, že v učení skutočne vytrváme.

Svoj cieľ – napríklad, komunikáciu s cudzokrajnou osobnou, vycestovanie do zahraničia, novú pracovnú príležitosť, by sme si dali doložiť zoznamom vecí, ktoré sme preň schopní urobiť a časovým horizontom, v ktorom to chceme zvládnuť.Pomáha aj zapojenie študijného partnera, s ktorým sa navzájom motivujeme a "škola hrou", napríklad cudzojazyčná spoločenská hra i umelecká tvorba - filmy, piesne, divadlo, literatúra či vzájomné dopisovanie (korektne kontrolované práve spomínanými aplikáciami).

01 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Veľká zmena pre ľudí s postihnutím: Cestovanie bude ľahšie vďaka európskym preukazom 02 - Modified: 2024-04-16 07:45:48 - Feat.: - Title: Veľká zmena pre ľudí s postihnutím: Cestovanie bude ľahšie vďaka európskym preukazom 03 - Modified: 2024-04-13 09:30:00 - Feat.: - Title: Piknik v záhrade či prírodná galéria. Život v Bratislave nemusí byť drahý. Prinášame ti ZOZNAM miest, kde neminieš ani cent 04 - Modified: 2024-04-13 11:30:00 - Feat.: - Title: Najpodivnejší kus zeme? Toto územie patrí jednému štátu, no je obklopené iným štátom, ktorý je obklopený ďalším štátom 05 - Modified: 2024-04-12 08:30:00 - Feat.: - Title: Dovolenkový raj Slovákov už nechce turistov. Plánujú demonštrácie, hladovku aj paralýzu najväčšieho letiska
menuLevel = 2, menuRoute = science/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
18. apríl 2024 20:55