StoryEditor

Chcete sa zbaviť zdravotných ťažkostí? Zmeňte polohu, v ktorej spávate

28.09.2016, 00:00
Autor:
mušmuš

Poloha, v ktorej spíme, má veľký vplyv na naše zdravie. A podpisuje sa pod oveľa viac vecí, ako sme sa mohli domnievať. Okrem toho, že od nej závisí to, nakoľko oddýchnutí sa ráno budíme, má aj priamy vplyv na niektoré naše zdravotné ťažkosti, píše huffingtonpost.com.  

To, či v noci odpočívame schúlení do klbka ako mačka alebo vystretí ako pravítko, má podľa najnovších vedeckých výskumov priamy dopad na stav našej chrbtice, na cirkuláciu krvi a dokonca aj na trávenie. Existuje mnoho polôh, v ktorých trávime noc. Za základné sú však považované len tri: ležanie na chrbte, ležanie na boku a ležanie na bruchu. 

Na chrbte
Ležanie na chrbte je najlepšia pozícia na udržanie si rovnej chrbtice. Zároveň je to najideálnejšia poloha pre ľudí trpiacich tráviacimi problémami. Zvlášť ak ich sužuje „prelievanie“ žalúdočných štiav zo žalúdka do hrdla alebo dokonca až do úst.  Nevýhodou tejto polohy je prípadné chrápanie, kedy sa jazyk posúva smerom ku koreňu. Častou chybou, ktorú ľudia robia, aby predišli tomuto problému je umiestnenie jedného veľkého vankúša alebo niekoľkých menších vankúšov pod hlavu. Avšak jazyku to veľmi nepomôže a poloha má poloha negatívny vplyv na cirkuláciu krvi. A to no najmä do mozgu. 

Flickr

Na boku
Spanie na boku, zvlášť na tom ľavom, je výborným riešením pre ľudí so slabým trávením. Ak ste však  naučení spávať presne naopak, teda na pravom boku, táto pozícia vám môže trávenie zhoršiť. Tráviace šťavy v žalúdku totiž v tejto polohe prúdia v opačnom smere ako by mali. Spánok na ktoromkoľvek boku je ale v každom prípade blahodarný pri riešení problémov s chrápaním. Odporúča sa i ľuďom, ktorých trápia bolesti v dolnej časti chrbtice. Najväčšou nevýhodou tejto pozície je zmeravenie ramien. Značná časť váhy tela sa totiž sústredí práve na ne.

Flickr

Na bruchu
Poloha na bruchu patrí medzi expertami na spánok k tým najdiskutabilnejším. Síce vás zbaví chrápania, no chrbticu ohrozuje tým, že ju dostáva do vykrivenej pozície. A to od krčných stavcov až po krížovú oblasť. Navyše, s tvárou ponorenou do vankúša si pri spaní na bruchu vytvárame vrásky, pretože zbytočne tlačíme na pokožku.

Odborníci sa zhodujú, že za svoju polohu v spánku nemôžeme. Všetci sa rodíme s istými predispozíciami ležať v posteli v nejakej polohe a každému človeku vyhovuje niečo iné. Pri úmyselnej snahe o zmenu je však možné upraviť vzorce spania tak, aby sme sa vyhli zdravotným ťažkostiam. 

01 - Modified: 2024-04-12 22:00:00 - Feat.: - Title: Obchod so spánkom. Koľko stoja zdravé sladké driemoty 02 - Modified: 2024-04-11 22:00:00 - Feat.: - Title: Onkologička: Muži majú horšiu prognózu rakoviny prsníka ako ženy 03 - Modified: 2024-04-11 14:45:00 - Feat.: - Title: Dezinfekčné chemikálie môžu poškodiť kritické podporné bunky v mozgu, ukazuje štúdia 04 - Modified: 2024-04-11 12:42:54 - Feat.: - Title: Jean-Michel Jarre vystúpi v Bratislave zadarmo s Brianom Mayom. Naše hlavné mesto bude na okamih najinteligentnejším na Zemi 05 - Modified: 2024-04-11 12:05:06 - Feat.: - Title: Ešte jednu pilulku a dosť. Väčšina ľudí si závislosť na liekoch nepripúšťa, nepatríte medzi nich?
menuLevel = 2, menuRoute = science/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
14. apríl 2024 00:37