StoryEditor

Otepľovanie bude stáť stovky miliárd a zaplatia ho terajší mladí, tvrdí vedec z NASA

06.10.2016, 00:00
Autor:
bonbon
Globálne otepľovanie vraj prinieslo svetové teploty, ktoré má naša planéta po prvýkrát od začiatku doby medziľadovej, kedy hladina mora bola o 6 až 9 metrov vyššia ako dnes, tvrdia odborníci.

Táto situácia môže budúce generácie stáť nutný technologický pokrok v hodnote stovák miliárd dolárov, píše The Guardian.

Nový dokument predložený Jamesom Hansenom, bývalým dlhoročným klimatológom NASA a 11-timi ďalšími odborníkmi uvádza, že rok 2016 zrejme prekoná o 1,25 stupňa Celzia predindustriálnu dobu.Táto miera oteplenia prináša Zemi extrém naposledy predpokladaný pred 115-tisíc rokmi.

Ak majú byť splnené ciele stanovené na minuloročnej Parížskej dohode v rámci Rámcovej zmluvy OSN o zabránení nekontrolovateľných zmien klímy, kalkulácie masívneho zníženia emisií oxidu uhličitého budú späté s veľkými rizikami a neistým uskutočnením, uvádza sa v dokumente.

"Je to mylná predstava, že sme začali riešiť klimatický problém," povedal Hansen, ktorý vniesol zmenu klímy do verejnej diskusie už vystúpením v americkom kongrese v roku 1980. "Toto nedorozumenie je založené na parížskej klimatickej dohode, po ktorej sa vlády potľapkávali po chrbte, ale keď sa pozriete na reálne vedecké prepočty, nesedí to," tvrdí Hansen.

"Znižovanie emisií v budúcnosti aj podľa optimistických predpokladov bude stáť stovky miliárd dolárov. Zanecháme mladých ľudí v potenciálne bezvýchodiskovej situácii, ktorá je mimo ich kontrolu. To pravdepodobné, že skrátka nebudú schopní prijať potrebné opatrenia," hovorí.
Nezostalo však len pri slovách. Minulý rok Hansen spoluinicioval ústavnú žalobu na Obamovu vládu, ktorú podalo 21 mladých ľudí vo veku medzi 8 a 19 rokov za to, že sa dostatočne nezasadila o zvrátenie klimatických zmien. Tvrdia, že americká vláda tým porušila práva mladých ľudí na život, slobodu a majetok.

Súdy musia donútiť vlády k rokovaniam o zmene klímy, pretože sú do značnej miery nezávislé od deštruktívne vplyvu záujmových skupín, povedal Hansen. Producenti fosílnych palív by mali byť podľa neho nútení platiť za extrakciu emisií rovnako, ako keď bol tabakový priemysel žalujú za zdravotné dôsledky cigariet.

"Veda je krištáľovo čistá, musíme postupne odstrániť emisie v priebehu niekoľkých najbližších desaťročí," vyzval Hansen. "To sa nestane bez väčších zásahov kongresu a výkonnej moci a tie sa nedejú, takže musíme tlačiť na súdy, aby  rozhodovali v otázke občianskych práv," tvrdí Američan.

Niekoľko nedávnych štúdií spochybnilo, že globálna teplota narastie len o 1,5 stupňa, ako vyčíslila Parížska dohoda, ktorá sa v tomto období má zapracovávať do legislatív krajín.

Sekcia Globálne vznikla v rámci projektu Svet medzi riadkami, ktorý v spolupráci s HN realizuje mimovládna organizácia Človek v ohrození a Katedra žurnalistiky na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Projekt spolufinancuje SlovakAid.

01 - Modified: 2024-04-25 18:59:51 - Feat.: - Title: Biden bojuje proti zmene klímy. USA zverejnili pravidlá na zníženie emisií pri výrobe elektriny 02 - Modified: 2024-04-25 09:10:00 - Feat.: - Title: Urobí Európa krok späť? Nulové emisie sú vraj chvályhodné, ale nie za každú cenu 03 - Modified: 2024-04-25 04:33:44 - Feat.: - Title: UNHCR spúšťa nový fond na ochranu utečencov ohrozených zmenou klímy 04 - Modified: 2024-04-24 14:00:02 - Feat.: - Title: Vyššia o desiatky percent: Spotreba áut na papieri nezodpovedá realite, ukazuje štúdia 05 - Modified: 2024-04-23 07:33:26 - Feat.: - Title: Áziu postihlo vlani najviac katastrof spôsobených klimatickými javmi
menuLevel = 2, menuRoute = science/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
26. apríl 2024 10:23