StoryEditor

Bleskové ako formula a priame ako výstrel. Najrýchlejšie zvieratá zeme nie sú tie, ktoré myslíte

07.10.2016, 00:00
Autor:
bonbon
Ak si máte predstaviť najrýchlejšie zviera na svete, iste sa vás vybaví spomalený záber dynamického behu smrtonosnej šelmy.

Ladne šprintujúceho geparda, ktorý sa nám mihá pred očami alebo aerodynamický let dravého vtáka číhajúceho na lov, ktorého ani nestíhame nasledovať pohľadom.

Sú ako porsche a triskáč prírody, zázraky evolúcie. Nespočetným množstvom generácií optimalizované prírodné superstroje, ktorých rýchlosť a zrýchlenie nezdokonalilo nič iné, len prirodzený vývoj.

Ale je tu aj ďalšia trieda rýchlych dravcov: také, ktoré sústredia svoje sily a premieňajú ich na pohyb niekoľkých alebo jedinej časti tela. Také, ktorých fenomenálnosť si ani nevšimnete. (Lebo nestihnete.)Taká modlivková kreveta svoju ničivú končatinu používa na bleskové, smrteľné útoky. Jej extra-tvrdý povrch má (napríklad kvôli ochrane pri dobývaní krabích pancierov) takú jedinečnú štruktúru, že vedci ju kopírujú pri navrhovaní ochranných športových pomôcok či leteckých materiálov. Tento druh garnáta - morského raka dokáže útočiť až s preťažením 10 kilogramov bez poškodenia svojej "konštrukcie", píše BBC.com.

Musíme skrátka akceptovať, že nie ste najrýchlejším súčasťami živočíšnej ríše, ani čo sa týka cicavcov. A predispozície im nepomáhajú len zabíjať. Napríklad dokonca aj udržiavať telesnú teplotu počas chladných rán. Ich svaly aj vtedy ostávajú pomerne teplé, aby mohli kedykoľvek vyvodiť erupciu rýchlosti smerujúcu k zabitiu.
A ani svalov nemusí byť extra veľa. Najmä menšie druhy chameleónov majú (oveľa viac ako väčšie) drvivú väčšinu sily a pohyblivosti sústrednej v jedinom orgáne (oveľa viac ako väčšie druhy).

Ich jazyk vie po koristi fľochnúť priam až neuveriteľnou rýchlosťou 2590 metrov za sekundu a to je väčšie zrýchlenie ako dosahujú srstnaté šelmy či okrídlení predátori.

Plazy a obojživelníky sa nezdajú, ale majú na to. Vymrštením jazyka s akceleráciou podobnou vyštartovaniu formuly disponujú niektoré aj druhy menších žiab.

Tieto nové objavy a merania rýchlostných rekordov zvieracej ríše publikoval v januári 2016 biológ Christopher Anderson z americkej University of South Dakota.

01 - Modified: 2024-04-16 17:18:28 - Feat.: - Title: Ekológ Kameniar v HNtelevízii: Stav hlucháňa je veľmi zlý, najväčší pokles kopíruje boj proti lykožrútovi 02 - Modified: 2024-04-16 07:31:17 - Feat.: - Title: Nebuď ako Kuffa. Prinášame ti ZOZNAM pravidiel a zákazov v rôznych stupňoch ochrany prírody na Slovensku 03 - Modified: 2024-04-10 12:22:12 - Feat.: - Title: Na Slovensku sa vo veľkom premnožil tento hmyz. Láka na svoje sfarbenie, no je prudko jedovatý a dokáže zabíjať 04 - Modified: 2024-03-30 23:00:00 - Feat.: - Title: Vraciame sa do minulého storočia, hovorí environmentálny geograf. V čom je Slovensko čiernou dierou Európy? 05 - Modified: 2024-03-15 08:51:19 - Feat.: - Title: Je tu jar, vybehnite do prírody
menuLevel = 2, menuRoute = science/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
25. apríl 2024 21:28