StoryEditor

Mávate ráno po párty vlčí hlad? Tu je vedecká odpoveď prečo

21.10.2016, 00:00
Autor:
bonbon
Bolesť hlavy, nevoľnosť a celkový pocit ako pri chrípke sú najčastejšou reakciou tela na predošlý príjem alkoholu.

A niekedy sa k tomu pridruží aj intenzívny hlad. Prečo?

Odpoveď je vcelku prostá a logická. "Metabolické spracovanie alkoholu môže meniť rovnováhu cukru v krvi tým, že vyčerpá svoje úložisko glykogénu alebo sacharidov," hovorí americký gastroenterológ Nitin Kumar pre magazín Prevention.

A na čo slúži v našom tele glykogén? Je preferovaným zdrojom energie nášho tela. Takže potom, čo ho telo použilo na odbúranie alkoholu, začne signalizovať, že ho má nedostatok a potrebuje prijať ďalší.

Preto inštinktívne prahneme po potravinách evokujúcich vysoké dávky sacharidov a cukru, ale aj napríklad po slaných veciach - a to zase vplyvom dehydratácie organizmu. "Odvodnenie tela môže spôsobiť chuť na slané," hovorí Kumar.

Preto by sme "po opici" najradšej zhltli zopár palaciniek alebo plátkov slaniny ako zeleninový šalát.

A koľko môžeme vypiť, aby sme na druhý deň neboli extrémne hladní? Štúdia tvrdí, že to závisí od miery našej tolerancie alkoholu aj rýchlosti metabolizmu. U niekoho sa na nasledujúcom dni môže odraziť aj jeden drink, u niekoho až tri a viac.

"Tak či onak, aj popíjanie vody a nealkoholických nápojov vám môže pomôcť lepšie prežiť nasledujúce ráno a dopoludnie, ale skôr dopomôže zníženiu dehydratácie a teda aj vašej túžby po slanom jedle," hovorí dietologička Isabel Smith.

Ak sme si večer neodpustili alkoholické nápoje, na druhý deň by sme mali voliť potraviny s vysokým obsahom bielkovín a zdravých tukov. "Proteíny a nenasýtené mastné kyseliny pomáhajú vyvážiť hladinu cukru v krvi a zvyšujú pocit sýtosti," hovorí Smith.

01 - Modified: 2024-04-15 12:51:07 - Feat.: - Title: VIDEO Opitý Slovák sa preháňal po Brne na bicykli. Rovnováhu mu pomáhali udržať dva krígle v rukách, s policajtmi žartoval 02 - Modified: 2024-04-12 15:44:28 - Feat.: - Title: V západnej a strednej Afrike čelí hrozbe hladu takmer 55 miliónov ľudí, tvrdí OSN 03 - Modified: 2024-03-30 08:00:00 - Feat.: - Title: Vedci zaznamenali výrazný úhyn netopierov. Môže za to alkohol, z ktorého ti určite bolo už minimálne raz zle 04 - Modified: 2024-03-22 10:27:49 - Feat.: - Title: Vo vodnej nádrži našli muža bez známok života. Má ísť o autobusára, ktorý zamkol cestujúcich vo vozidle a s tržbou odišiel 05 - Modified: 2024-03-21 14:01:12 - Feat.: - Title: Rodičia roka: Jedni sa opili do bezvedomia na pláži a ďalšia matka nechala doma batoľa a odišla na dovolenku, zomrelo na hlad a smäd
menuLevel = 2, menuRoute = science/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
20. apríl 2024 03:50