StoryEditor

Pozor na pomaranče a džúsy. Môžu vám nezvratne zničiť zuby

25.10.2016, 00:00
Autor:
petpet

Narušenie a postupné ubúdanie zubnej skloviny trápi čoraz viac pacientov dentálnych ordinácií. Erózia, čiže strata zubnej skloviny, sa týka všetkých vekových kategórií, píše idnes.cz.

Odborníci upozorňujú, že jedným z hlavných dôvodov dentálnej erózie je časté pitie limonád a ovocných džúsov. Zároveň varujú, že v dôsledku úbytku skloviny sú zuby menej odolné a tým pádom náchylnejšie aj k iným poškodeniam, vrátane napadnutia zubným kazom.

Viac kyselín, viac erózie
"Výskyt erózie zubnej skloviny je kvôli zvyšujúcej sa spotrebe nápojov a potravín s obsahom kyselín na vzostupe. Erózia postihuje najčastejšie predné zuby a treba povedať, že toto poškodenie vídame v ordinácii veľmi často u teenagerov, ktorí pijú veľké množstvo nápojov kolového typu. Kyseliny a cukry sú pre zubnú sklovinu skutočne nebezpečnou kombináciou,“ hovorí Jakub Miketa z pražského Zubného centra Ořechovka.

Miketa dodáva, že zubom škodí hlavne dlhodobé omývanie skloviny kyslými nápojmi. Na celkovom množstve nápoja až tak nezáleží.

Flickr

Najtvrdšie tkanivo
Zubná sklovina je najtvrdšie tkanivo v ľudskom tele. Zvonku pokrýva zubné korunky, čím tie časti zuba, ktoré sú pod sklovinou uložené, chráni. Narušenie, respektíve zmäkčenie skloviny, možno ešte zastaviť a opraviť. Pokiaľ ale už dôjde k strate skloviny, je to nezvratné.

Eróziu zubnej skloviny môže signalizovať zvýšená citlivosť zubov i zmena ich zafarbenia, praskliny a samozrejme tiež chýbajúce časti skloviny. "Pokiaľ zaznamenáte zvýšenú citlivosť zubov alebo si všimnete defekty na sklovine, určite na to upozornite vášho zubného lekára aj dentálnu hygieničku," odporúča lekár Jakub Miketa.

Povlak a citrusy
Sklovine škodí zo všetkého najviac zubný povlak. Na zuboch sa tvorí priebežne a teda je potrebné ho pravidelne odstraňovať správnym a starostlivým čistením. V tesnom závese za povlakom - ak ide o škodlivé vplyvy na sklovinu - sú chemické vplyvy kyslých potravín a nápojov, vrátane obľúbených kolových limonád, džúsov a detských sladených nápojov. "Obsiahnuté kyseliny naleptávajú povrch zubnej skloviny a tá je potom oveľa náchylnejšia k poškodeniu a úbytku," vysvetľuje dentálna hygienička Tereza Svobodová.

To potvrdzuje aj doktorka Julia Morozová z Kliniky zubného zdravia lekárstva LF UP a FN v Olomouci. "Už dávno neplatí, že by sme si mali čistiť zuby po každom jedle. Niekedy to totiž môže byť na škodu. Po džúsoch či citrusovom ovocí sa odporúča zuby čistiť najskôr hodinu po požití. Po konzumácii kyslého sa totiž sklovina stáva citlivejšou a náchylnejšou k mechanickému poškodeniu."

Flickr

Prečo nebrať drogy
Príčinou erózie zubnej skloviny môžu byť aj kyslé žalúdočné šťavy, ktoré prenikajú do úst pri častom zvracaní. Napríklad v období tehotenstva, pri bulímii alebo u alkoholikov. "Poškodzovanie a postupné obrusovanie skloviny zubov môže spôsobovať aj piercing v jazyku, popisované sú tiež prípady erózie skloviny po užívaní extázy, pervitínu a takisto po častom popíjaní energetických nápojov," dopĺňa zubný lekár Jakub Miketa.

Makrobiotici mávajú zase kvôli tvrdej potrave ohryzené sklovinu na žuvacích plôškach zubov, rovnako ako ľudia, ktorí v spánku škrípu zubami. Rovnako bielenie zubov voľnopredajnými prípravkami a bez odborného dohľadu zubára či dentálnej hygieničky môže mať nepredvídateľné následky. "Rozhodne sa neodporúča používať bieliace zubné púdre, ktoré môžu nezvratne obrusovať povrch zubnej skloviny. To isté platí aj o používaní bieliacich abrazívnych zubných pást, čo môže viesť k úbytku skloviny," varuje stomatológ.

V hre je čas
Čím skôr pacient s problémami so zubnou sklovinou do ordinácie príde, tým je riešenie jednoduchšie a lacnejšie. Zubár by totiž mal vznik erózie diagnostikovať už v počiatočnom štádiu. A liečba sa práve od stupňa poškodenia odvíja. Pri malom úbytku skloviny je potrebné zabrániť hlavne ďalším stratám skloviny, čo je možné úpravou stravovacích návykov, používaním správnych dentálnych pomôcok a dôsledným dodržiavaním správnej techniky čistenia zubov, s čím vám poradí dentálna hygienička.

"Ak sa už pri erózii objavuje zvýšená citlivosť zubov, odporúčame pacientovi tiež používanie špeciálnych pást alebo ústnych vôd. Je tiež možné vykonať impregnáciu citlivých častí zubov špeciálnymi prípravkami," vysvetľuje Tereza Svobodová. Podotýka, že pri nových pacientoch sa veľmi často stretáva s poškodením skloviny v krčkovej oblasti zubov v dôsledku používania tvrdej zubnej kefky a zlého spôsobu čistenia zubov.

Flickr

Chabé náhrady
Pokiaľ už zuby postihla rozsiahlejšie strata skloviny, ošetrenie patrí do rúk stomatológa. "Ak už dôjde k erózii a stratám zubnej skloviny väčšieho stupňa, je podľa miery postihnutia zuba potreba prekryť defekt bielou fotokompozitnou výplňou. Pri väčšom rozsahu straty skloviny je nutné zhotoviť na zub keramickú fazetu alebo korunku," opisuje stomatológ Jakub Miketa.

Aby sme predišli erózií, je potrebné dbať nielen na pravidelné kontroly u zubára, ale aj na správnu starostlivosť doma. "Vyvarujte sa dlhodobého pôsobenia kyslých nápojov a potravín na zuby, prípadne si po ich konzumácii vypláchnite ústa vodou. Používajte zubnú pastu s fluoridmi, mäkkú zubnú kefku a naučte sa správnu techniku ​​čistenia zubov," dodáva dentálna hygienička Tereza Svobodová.

01 - Modified: 2024-04-11 22:00:00 - Feat.: - Title: Onkologička: Muži majú horšiu prognózu rakoviny prsníka ako ženy 02 - Modified: 2024-04-11 14:45:00 - Feat.: - Title: Dezinfekčné chemikálie môžu poškodiť kritické podporné bunky v mozgu, ukazuje štúdia 03 - Modified: 2024-04-11 12:42:54 - Feat.: - Title: Jean-Michel Jarre vystúpi v Bratislave zadarmo s Brianom Mayom. Naše hlavné mesto bude na okamih najinteligentnejším na Zemi 04 - Modified: 2024-04-11 12:05:06 - Feat.: - Title: Ešte jednu pilulku a dosť. Väčšina ľudí si závislosť na liekoch nepripúšťa, nepatríte medzi nich? 05 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: „Hollywoodsky úsmev“ z Turecka nemusí vydržať. Korunky vypadajú a zo zubov zostanú len zbrúsené pahýle
menuLevel = 2, menuRoute = science/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
12. apríl 2024 09:38