StoryEditor

Nové zistenie marí nádeje. Antarktický ľadovec sa láme na kusy a topí zvnútra

30.11.2016, 12:40
Autor:
bonbon
Aktuálny výskum publikovaný v časopise Geophysical Research Letters odhalil ďalšie znepokojujúce zistenie.

Pine Island Glacier, ktorý je známy ako jeden z najrýchlejšie sa topiacich ľadovcov v Antarktíde, sa rozpadá smerom zvnútra von, topí sa teda aj jeho vnútorný pilier.

Oblasť Antarktídy disponuje takým množstvo ľadu, že keby sa roztopila, hladina svetových morí by zrejme v priebehu niekoľkých storočí či tisícročí narástla o neuveriteľných 60 metrov a zaplavila by značnú časť pevniny. 

Presný moment, v ktorom bude globálne otepľovanie tlačiť túto krehkú oblasť za bod, z ktorého niet návratu, nie je celkom jasný - aj keď v prípade mnohých odborných štúdií vydaných v poslednej dobe je pravdepodobnejšie, že to bude skôr ako neskôr, píšu International Business Times.

Nová štúdia na základe analýzy satelitných snímok oblasti zistila, že trhlina, ktorá viedla k odlomeniu 362 štvorcových kilometrov ľadovca v polovici roka 2015 vznikala takmer dva roky prevažne v strede ľadového štítu.

Vznikla na samom základe ľadovej kryhy takmer 32 kilometrov od vnútrozemia v oblasti, kde sa ľad v porovnaní s okolitými kryhami stenčuje.

"Trhliny sa väčšinou tvoria na okrajoch, kde je ľad tenký," tvrdí vedúci výskumník Ian Howat z Ohio State University v pondelkovom vyhlásení. "Avšak, táto posledná aktivita ľadovca Pine Island Glacier svedčí skôr o tom, že niečo oslabilo stred ľadovcového poľa, pričom najpravdepodobnejšie je, že trhliny spôsobuje ľadové podložie narušené otepľovaním oceánu."

Nie je to prvýkrát, čo vedci zdôraznili neistú situáciu v Západnej Antarktíde. Minulý mesiac napríklad dve nové štúdie z NASA a University of California odhalili, že ľadovce v Západnej Antarktídy ustupujú nevídaným tempom pre teplú vodu cirkulujúcu pod ľadovcom.

"Je pravdepodobné, že uvidíme rapídny úpadok Západnej Antarktídy ešte počas našich životov," hovorí Ian Howat.

Sekcia Globálne vznikla v rámci projektu Svet medzi riadkami, ktorý v spolupráci s HN realizuje mimovládna organizácia Človek v ohrození a Katedra žurnalistiky na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Projekt spolufinancuje SlovakAid.

01 - Modified: 2024-04-12 22:00:00 - Feat.: - Title: Klimatické kladivo na vzbúrencov. Európske štáty čaká vlna žalôb, Thunbergová sa raduje 02 - Modified: 2024-04-11 12:37:41 - Feat.: - Title: V Indonézií zápasia s rekordne vysokou cenou ryže 03 - Modified: 2024-04-09 13:19:33 - Feat.: - Title: Švajčiarska vláda robí málo proti globálnemu otepľovaniu. Klimatické seniorky uspeli na Štrasburskom súde 04 - Modified: 2024-04-08 12:00:00 - Feat.: - Title: Nebezpečné horúčavy. Nová štúdia prezradila, ako vysoké teploty ovplyvňujú naše pohlavné bunky 05 - Modified: 2024-04-07 10:41:26 - Feat.: - Title: Vedci v USA testujú novú metódu boja s otepľovaním. Snažia sa odrážať slnečné svetlo v atmosfére
menuLevel = 2, menuRoute = science/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
18. apríl 2024 15:24