StoryEditor

Naši vedci sa vo svete nestratia. Slovák spoluvyvinul svetovú technológiu

11.12.2016, 23:00
Autor:
HNstyleHNstyle
Chemické látky budeme môcť novou metódou vyhľadávať cez Google.

Spoluautorom unikátnej myšlienky medzinárodného tímu je aj slovenský vedec. Výsledky publikovali v jednom z najprestížnejších vedeckých časopisov sveta.

Zadať kľúčové slovo do internetového vyhľadávača je v súčasnosti bežnou rutinou, avšak googliť neznáme chemické látky bolo dosiaľ mimoriadne zložité. Už aj v tomto smere nastal významný posun a to vďaka novej metóde, na ktorej vývoji spolupracoval aj slovenský vedec Róbert Mistrík.

Štefan Laktiš/HN

„Odtlačky prstov“ chemických látok
Každá chemická látka ma svoje špecifiká, na základe ktorých je možné určiť, o akú konkrétnu látku ide. Jedným z nich je aj tzv. hmotnostné spektrum, ktoré je pre každú látku jedinečné. „Je to akýsi odtlačok  prsta, ktorý možno porovnávať s existujúcou databázou spektier a tým zisťovať totožnosť neznámych látok, podobne ako kriminalisti identifikujú podozrivých,“ vysvetľuje slovenský člen medzinárodného vedeckého tímu.

​Využitie novej metódy je široké. Odborníci s ňou môžu pracovať pri výskume biomarkerov alebo pri hľadaní nových liečiv z rastlín. Veľkou pomôckou je aj pri identifikácii toxických látok v potravinách či v životnom prostredí.

Budúcnosť, v ktorej bude možné prostredníctvom miniatúrnych hmotnostných spektrometrov monitorovať našu krv alebo potravu a okamžite cez internet získavať výsledky o látkach v nich, sa možno vďaka tejto metóde čoskoro stane skutočnosťou.

Publikácia v prestížnom magazíne
O výnimočnosti tohto vedeckého počinu svedčí fakt, že pritiahol pozornosť jedného z najprestížnejších vedeckých časopisov sveta, Nature Biotechnology.

Zároveň je to aj významný úspech slovenskej vedy. Za posledných 14 rokov je to jediný krát, čo sa medzi autormi tohto časopisu objavil vedec zo slovenskej inštitúcie. „Pre vedcov je veľká pocta, ak sú výsledky ich práce publikované v takom dôležitom žurnále. Nezriedka sa to podarí iba raz za život. Je to malé zadosťučinenie za dekády tvrdej práce,“ dopĺňa Róbert Mistrík.

​Zároveň dodáva, že analyzovanie látok naberá v mnohých oblastiach vedy na dôležitosti. „Poznanie biologických systémov, ktorých chemické látky sú súčasťou, sa ukazuje ako nevyhnutný predpoklad pochopenia rôznych chorôb a následného hľadania liečby.“

Robert Mistrík pracuje v slovenskej spoločnosti HighChem, ktorá zároveň vyvíja a prevádzkuje jednu z najrozsiahlejších databáz hmotnostných spektier sveta. Obsahuje 6 100 jedinečných látok a vyše 1,5 milióna rôznych spektier, od ľudských metabolitov a prírodných látok až po rozličné toxíny, drogy, dopingové látky a liečivá, ktoré sa analyzujú v rôznych oblastiach biomedicínskeho výskumu, farmácie, kontroly potravín, toxikológie a kriminalistiky.

01 - Modified: 2021-05-30 06:52:23 - Feat.: - Title: Veľké zmeny už čoskoro. Pozrite, čo si Google prichystal pre váš mobil 02 - Modified: 2020-10-09 14:18:10 - Feat.: - Title: Koronavírus odhalia skôr a sú citlivejšie. Slovenskí vedci darovali štátu 100-tisíc testov 03 - Modified: 2019-02-05 08:01:44 - Feat.: - Title: Deň s Robertom Mistríkom: Začnem vtipom o Ficovi​ 04 - Modified: 2019-01-13 10:15:34 - Feat.: - Title: Kandidáti na prezidenta Mistrík a Krajniak opätovne vylúčili, že by vymenovali Fica za ústavného sudcu 05 - Modified: 2018-11-28 13:52:19 - Feat.: - Title: Mihál kritizuje Dankov odvod pre reťazce: Zaplatia to tí najchudobnejší
menuLevel = 2, menuRoute = science/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
16. apríl 2024 11:55