španielsko dlhovekosťReuters
StoryEditor

Španieli poznajú recept na dlhovekosť, storočných je viac ako stotisíc

02.01.2017, 16:51
Autor:
abaaba
Španieli sa dožívajú v priemere 83 rokov, v dlhovekosti iba tak porážajú akurát Japonci.

Medzi obyvateľmi juhoeurópskeho štátu je vyše sto tisíc storočných starčekov a stareniek. Aký majú recept na dlhý život? Lyžička medu alebo vdychovaniu vône živice.

Osem a pol milióna Španielov, teda necelá pätina celkovej populácie, je podľa Eurostatu starších ako 65 rokov. Medzi nimi je pritom viac než sto tisíc tých, ktorí prežili celé storočie.

Reportérka agentúry Reuters Andrea Comasová vlani putovala Španielskom, od hôr v severnej Astúrii až po stredomorský ostrov Menorca, aby sa stretla so storočnými a spýtala sa ich, v čom tkvie tajomstvo dlhého života.

Základ je rodina

Väčšine opýtaných vraj ani vo vysokom veku nechýba nadšenie do života a zaujíma sa o celú škálu činností, od ochotníckeho divadla až po hru na klavír. Veľa ich tiež pokračuje v plnení bežných povinností ako je farmárčenie či starosť o postihnutého potomka.

Napríklad Pedro Rodriguez hrá aj v sto šiestich rokoch každý deň na piano. "Hrať ma naučili mníšky, keď som bol ešte dieťa," zveril sa muž po tom, čo v obývacej izbe zahral španielsky valčík. Pedro žije so svojou o dvadsať rokov mladšou ženou, často ich prichádzajú navštíviť tiež dcéry.

Tým najstarším, s kým Comesová hovorila, bol 112-ročný Francisco Núñez z mesta Badajoz na hraniciach s Portugalskom. Francisco žije so svojou dcérou v rodinnom dome, pretože domovy dôchodcov neznáša. Podľa neho sú totiž plné starých ľudí. "Nemusel opustiť domov. Som slobodná a tak tu žijem s ním," vysvetlila jeho dnes už 81-ročná dcéra Maria Antonia Núñezová.

Reportérka počas putovania po Španielsku vypozorovala, že starí ľudia žijú spravidla obklopení svojou rodinou alebo milovanými. Ukazuje to podľa nej, ako pevne spätá je španielska spoločnosť, kde sú rodinné väzby na prvom mieste.

Recept na dlhovekosť

Keď sa starých ľudí pýtala na ich najživšie spomienky, väčšina začala rozprávať o občianskej vojne. Roky 1936 až 1939, ktoré rozdelili spoločnosť, vyústili v smrť státisícov ľudí a umožnili vládu režimu diktátora Francisca Franca, sa im nezmazateľne vpísali do pamäte.

Pilar Fernandezová, ktorá má 101 rokov, si spomína, ako trpela počas vojny spolu s deviatimi súrodencami hladom a ako roky živorili. Aby sa to nemohlo opakovať, sľúbila si, že nebude mať viac ako jedno dieťa. "Z čistého strachu som ich nemala viac," povedala čulá žena, ktorá žije s rodinou svojej dcéry v Astúrii, kde majú hospodárstvo a zeleninovú záhradu.

A aký je teda recept storočných Španielov na dlhovekosť? Niektorí hovoria, že dlhý život zaistí lyžica medu denne. Ďalší chvália tradičnú španielsko studenú polievku gazpacho.

Iné vysvetlenie má 101-ročný Gumersindo Cubo, ktorý sa vraj vysokého veku dožil vďaka detstvu strávenému v lese, kde jeho otec robil hájnika. "Je to vďaka vdychovaní vône živice borovíc v lesoch, kde som žil ako dieťa," povedal novinárke Cubo. A spomenul si pri tom, ako jeho mama dávala vždy pohár s živicou pod posteľ, keď bol niekto chorý.

01 - Modified: 2024-04-06 07:00:00 - Feat.: - Title: OnlyFans modelka si našla v zozname odberateľov meno svojho bratranca. Ten prišiel s bizarnou výhovorkou 02 - Modified: 2024-03-14 10:37:33 - Feat.: - Title: Plastiková Dolli zo šou Ruža pre nevestu má šokujúce tajomstvo. Syn, s ktorým sa iba odfotí a odíde!? 03 - Modified: 2024-03-05 08:29:03 - Feat.: - Title: Ako bojovala o šťastie: Inšpiratívny príbeh Katky Banyi, ktorá podstúpila vklad embrya 04 - Modified: 2024-02-24 16:40:24 - Feat.: - Title: Ruské úrady vydali Navaľného telo jeho matke. Putin nectí kresťanské zásady, tvrdí jeho manželka 05 - Modified: 2024-02-16 23:00:00 - Feat.: - Title: Dilema medzi priateľstvom a rodinou: Ktorý typ vzťahov je dôležitejší?
menuLevel = 2, menuRoute = science/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
18. apríl 2024 22:08