Flickr
StoryEditor

Takisto sa pýtate: Prečo som stále hladný? Vedci odhalili príčinu

05.01.2017, 23:01
Autor:
ipip
Nedávno ste jedli a už zase máte pocit, že ste hladní? Nezúfajte. Dozviete sa prečo je to tak a takisto aj recept ako s neustálym hladom "zatočiť".

Hlad môže spôsobiť aj príliš málo spánku či príliš veľa stresu. Takisto sledovanie televízie alebo vaše hormóny a nálada.

Aj keď cítite hlad, nemusí to byť tak

"Hlad nie je len o potrebe splniť si jedlom fyzické potreby," hovorí Aner Tal, asistent výskumu na Cornell University Food & Brand Lab. "Existuje mnoho rôznych psychologických a biologických a environmentálnych faktorov, ktoré ovplyvňujú hlad. V neposlednom rade sú to vaše stravovacie návyky,“ hovorí Tal pre Time.

"Ak ste zvyknutí jesť obed každý deň o 14.-tej hodine, potrebu jesť v danom čase budete cítiť aj keď nemáte biologickú požiadavku na jedlo práve v tom okamihu," hovorí.

Príčina neustáleho hladu

Ako hovorí Belinda Lennerz, endokrinologička a výskumníčka Bostonskej detskej nemocnice a Harvardu, veľkú úlohu v tom zohráva voľba potravín.  

"Základnou úlohou hladu je hľadať a konzumovať potraviny s cieľom udržať si stabilné množstvo dostupnej energie v krvi," hovorí doktorka. "K tomu dochádza efektívnejšie, keď sme konzumujeme jedlo s vyšším obsahom tuku, bielkovín a vlákniny, ktoré sa pomaly trávi."

Kým tieto potraviny pomáhajú telu dosiahnuť a udržať si vyvážený stav celé hodiny medzi jedlami, iné potraviny na druhej strane vyvolávajú metabolické zmeny. Tie nás posielajú späť do kuchyne alebo občerstvení krátko po tom, čo sme naposledy jedli, hovorí Lennerz.

Ktoré sú "hladné" potraviny?

Asi tušíte o aké potraviny ide. Sú to to vysoko spracované sacharidy. David Ludwig-Lennerz spolupracovník z Harvardu a Bostonu, uvádza najpopulárnejšie z nich: Biely chlieb, biela ryža, zemiakové výrobky, cukrom sladené nápoje, pred-pripravené raňajkové cereálie, sušienky a čipsy.

Tieto potraviny vedia zmiasť prirodzené kontrolné systémy tela. Zdravé tuky a potraviny, bohaté na vlákninu, ako sú gréckej jogurty, listová zelenina a strukoviny trávime pomaly.

Na druhej strane cukrovinky, sladké nápoje a iné spracované dobroty spracováva telo rýchlejšie a tým skôr nám vytrávi. Vtedy dochádza k uvoľňovaniu veľkého množstva inzulínu do krvného obehu, aby sa normalizovala stúpajúca hladinu cukru v krvi.

Kalórie z jedla tak putujú do „skladu“, čo znamená tvorbu tukových vankúšikov. To podporuje nielen priberanie, ale aj to, že vaše telo si myslí, že potrebuje viac energie.
"V dnešnom potravinárskom prostredí, je jedlo ľahko dostupné a to v danom okamihu," hovorí Lennerz.

Tak čo s tým môžete robiť?

Pre začiatok, vymeniť vysoko spracované potraviny v prospech zdravých, potravín bohatých na vlákninu či bielkoviny. Výskum odporúča aj pohyb, chôdzu, cvičenie a udržiavanie potravín z dohľadu. Tým sa vyhnete svojim neustálym chutiam na jedlo.

01 - Modified: 2017-01-05 12:53:55 - Feat.: 0 - Title: Optimizmus predlžuje ženám život, tvrdí výskum
01 - Modified: 2024-04-12 15:44:28 - Feat.: - Title: V západnej a strednej Afrike čelí hrozbe hladu takmer 55 miliónov ľudí, tvrdí OSN 02 - Modified: 2024-04-05 09:36:59 - Feat.: - Title: Prečo ceny jedla skokovo stúpli? Zdraženie potravín má aj znaky špekulatívnej bubliny 03 - Modified: 2024-03-22 11:00:00 - Feat.: - Title: Bratislavské pekárne, ktoré sa oplatí navštíviť: Tu si dáš sladké pečivo, rímsku pizzu, dobrú kávu aj bagety ako z Paríža 04 - Modified: 2024-03-24 10:00:00 - Feat.: - Title: Trojročné dievča trpí zriedkavou poruchou: Má nutkanie jesť divné predmety. Pochutí si na omietke aj črepinách skla 05 - Modified: 2024-03-09 09:00:00 - Feat.: - Title: Influencerka chcela brunch zadarmo, dostal sa jej však len výsmech. Reakcia populárnej reštaurácie sa stala virálnou
menuLevel = 2, menuRoute = science/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
18. apríl 2024 11:40