StoryEditor

Prevratný vynález: Podprsenka, ktorá pomôže odhaliť rakovinu

14.05.2017, 14:40
Na prvý pohľad obyčajná športová podprsenka. Lenže tento kúsok spodnej bielizne dokáže upozorniť na počiatočné štádium rakoviny.

Vynález pochádza od Juliana Riosa Canty, ktorý za neho získal medzinárodnú študentskú cenu a odmenu takmer 19-tisíc eur, napísal iDNES.

Jeho mamička skoro umrela na rakovinu prsníka. Asi aj preto sa Julian Rios Cantu z Mexika rozhodol pustiť do boja proti tomuto zákernému ochoreniu. Vymyslel podprsenku s názvom Eva, ktorá dokáže detekovať chorobu v ranom štádiu. Pomocou unikátnej technológie výrobok monitoruje akékoľvek zmeny v prsníkoch, ktoré vybočujú od normálu a súvisia s raným štádiom rakoviny. Dáta sú prenášané do počítača alebo smartphonu prostredníctvom Bluetooth a spracované.

"Keď som mal 13 rokov, objavili mojej mamičke rakovinu prsníka. Nádor sa počas pol roka zväčšil z veľkosti zrniečka ryže do veľkosti golfovej loptičky. Pretože sa na diagnózu neprišlo včas, moja matka skoro umrela. Prežila len vďaka tomu, že jej odoperovali obe prsia, "opisuje ešte len 18-ročný študent bolestnú životnú skúsenosť.

Inovatívny výrobok vďaka 200 čipom mapuje povrch a štruktúru pŕs, teplotu i farbu.Teda faktory, z ktorých je možné rozpoznať, že sa v prsníku dejú nežiaduce zmeny. "Ak v prsiach vznikne tumor, tečie do nich viac krvi a sú teplejšie, takže sa mení aj ich štruktúra," opisuje Cantu a dodáva, že ak podprsenka niečo také detekuje, dostane žena odporúčanie, aby čo najskôr navštívila lekára.

Stačí iba hodina týždenne
Neobvyklý kus spodnej bielizne bol primárne vyvinutý pre ženy, ktoré majú genetické dispozície k rakovine prsníka. Stačí, ak si podprsenku každý týždeň oblečú len na hodinu. Na to si ale budú musieť chvíľu počkať. Zázračný výrobok sa totiž zatiaľ nachádza vo fáze vývoja. Nie je teda známa ani jeho cena.

"Ide len o prototyp. Bude trvať približne dva roky, než získame na výrobok certifikáciu, "uviedol Cantu.
Julian Rios Cantu je teraz výkonným riaditeľom vlastnej spoločnosti Higia Technologies, ktorá za prevratný vynález získala medzinárodnú cenu pre mladých podnikateľov. Súčasťou ocenenia je aj výhra v hodnote 20-tisíc dolárov, čo je v prepočte zhruba 490 tisíc korún. Spoločnosť tvrdí, že si kladie za cieľ skvalitniť život všetkým ženám prostredníctvom vlastných výskumov. Jedným z nich je práve včasná detekcia rakoviny prsníka, ktorá by mala pomôcť ľahšie zvládnuť toto ochorenie.

01 - Modified: 2024-04-22 08:47:57 - Feat.: - Title: Slovenskí vedci pokračujú v rozvoji špeciálnej metódy včasného odhalenia rakoviny 02 - Modified: 2024-04-11 22:00:00 - Feat.: - Title: Onkologička: Muži majú horšiu prognózu rakoviny prsníka ako ženy 03 - Modified: 2024-04-02 12:00:00 - Feat.: - Title: FOTO Galéria nádeje. Fotografka pomocou umelej inteligencie ukázala chorým ľuďom ich budúcnosť, ktorej sa možno nedožijú 04 - Modified: 2024-03-04 08:03:23 - Feat.: - Title: Rakovine krčka maternice vieme predísť. Aj tak každá desiata Slovenka nechodí ku gynekológovi 05 - Modified: 2024-02-29 09:27:45 - Feat.: - Title: Onkoliek Trodelvy by sa mohol hradiť zo zdravotného poistenia
menuLevel = 2, menuRoute = science/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
26. apríl 2024 12:16