Pixabay
StoryEditor

Zlosť, utrpenie alebo strach. Bojovať proti rakovine sa dá aj negatívnymi emóciami

07.06.2017, 16:05
Autor:
ČTKČTK
Také negatívne emócie, ako sú hnev, strach, utrpenie, pocit viny alebo úzkosť, môžu byť užitočné v boji proti rakovine a môžu chorých motivovať.

Napríklad k väčšej fyzickej aktivite, ktorá má kľúčovú úlohu pre spokojnosť pacientov, či už vo fyzickej či psychickej rovine, píše taliansky denník Corriere della Sera.

Tím vedcov z Torontskej univerzity sledoval zhruba rok 145 žien, ktoré mali nádor na prsiach. Účastníci výskumu vyplňovali dotazník, ktorého cieľom bolo vyhodnotiť ich emócie, schopnosť zamerať sa na nové ciele a vykonávať fyzickú aktivitu. Zo vzoriek slín potom vedci analyzovali hladinu hormónu kortizol.

Pri dlhodobom sledovaní sa ukázalo, že bývalé pacientky, ktoré väčšinou pociťovali negatívne emócie (strach, úzkosť, zlosť či pocit viny), boli tiež najviac fyzicky aktívne.

"Negatívne pocity môžu prispievať k zvýšeniu hladiny stresového hormónu kortizol, ktorý môže mať na organizmus negatívny vplyv. Na druhej strane sa však ukázalo, že to bolo účinnou pohnútkou, ktorá stimulovala pacientky, aby vyvíjali telesnú aktivitu a zameriavali sa na nové ciele, napríklad na to, že začali chodiť stále rýchlejšie, "uvádza koordinátorka výskumu Andree Castonguayová.

"Negatívne emócie sú súčasťou našej existencie. Je bežné, že v prípade chorôb ohrozujúcich náš život, rovnako ako v mnohých stresových situáciách, prežívame negatívne emócie, ako je zlosť, pocit previnenia, úzkosť a strach. To však môže plniť aj užitočnú úlohu, pokiaľ vedú k procesu uvedomenia a ak sú zdieľané. Ich potláčanie naopak vytvára predpoklady pre biologické procesy škodlivé fyzickému a psychickému zdraviu, "vysvetľuje riaditeľ psychiatrickej kliniky Ferrarskej univerzity Luigi Grassi.

Čo je teda vhodné urobiť, aby sme pacientom pomohli prekonať tieto "ťažké" pocity? "Možnosť prejaviť negatívne pocity, bez toho aby sme sa za ne hanbili alebo sa ich desili, je dôležitým krokom. Ak k tomuto procesu prispeje rodina, príbuzní a priatelia, je oveľa pravdepodobnejšie, že pacient pozvoľna pociťuje väčšiu a väčšiu úľavu, alebo že v závislosti na tom, aké silné sú negatívne pocity, ľahšie požiada o pomoc odborníkov na psychoterapiu, "uvádza Grassi.

Asi polovica onkologických pacientov trpí stresom, úzkosťami a depresiami. "Odhady sa rôznia podľa toho, o aký nádor ide, v akom je choroba štádiu a prirodzene aj podľa toho, v akej rodine chorý žije, čiže ako ho rodina podporuje," hovorí prezident Talianskej psychoonkologickej spoločnosti (SIPO) Paolo Gritti.

"Dá sa povedať, že zhruba polovica chorých na rakovinu pociťuje psychické problémy. Ale len časť z nich využije pomoc psychológa, ktorá však môže byť veľmi užitočná. Je dokázané, že programy psychickej podpory, ktoré tu sú nevyhnutné, majú pozitívny vplyv na stav pacienta a na priebeh choroby, pretože ovplyvňujú to, ako jeho telo liečbu prijíma, aký je vzťah k lekárovi a k ​​rodinným príslušníkom. V prípade psychických ťažkostí je dôležité požiadať o pomoc, bez strachu a rozpakov, "uzatvára Gritti.

01 - Modified: 2017-09-05 20:40:22 - Feat.: 0 - Title: Zbraň v boji proti rakovine prsníka. Riziko úmrtia môže znížiť tento liek
01 - Modified: 2024-04-11 22:00:00 - Feat.: - Title: Onkologička: Muži majú horšiu prognózu rakoviny prsníka ako ženy 02 - Modified: 2024-04-10 11:00:00 - Feat.: - Title: Vedci bijú na poplach, muži sa musia mať na pozore. Predpovedajú, že do 20 rokov sa tento konkrétny druh rakoviny zdvojnásobí 03 - Modified: 2024-04-08 22:00:00 - Feat.: - Title: Ventilovanie neznižuje hnev, ale niečo iné áno, zistila veľká štúdia 04 - Modified: 2024-04-08 13:30:20 - Feat.: - Title: Pijete bezkofeínovú kávu? Zrejme sa v nej nachádza látka, ktorá sa používa ako rozpúšťadlo a spôsobuje rakovinu 05 - Modified: 2024-04-05 09:14:48 - Feat.: - Title: Flašík bojuje v umelom spánku o život: V rodine má šéfa onkológie, pomôže mu?
menuLevel = 2, menuRoute = science/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
13. apríl 2024 07:10