Pixabay
StoryEditor

Tajomná čínska medicína. Blud alebo cesta, keď lekári zlyhajú?

10.06.2017, 00:01
Tradičná čínska medicína. Pojem, ktorý poznajú aj tí, ktorí sa o liečiteľstvo nezaujímajú.

Hoci ju skeptici považujú za šarlatánstvo, Zdeňka Batíková sa jej venuje niekoľko rokov a tvrdí, že vďaka nej sa vyliečila aj jej dcéra. "Je to medicína overená históriou," presviedča v aktuálnom vydaní týždenníka 5plus2.

Štvorročnú dcéru Zdeňky Batíkovej z Karlových Varov trápili bolesti hlavy. Trvalo to celé roky, pridala sa zhoršená imunita. Lekári boli bezradní. "Absolvovali sme všetky možné vyšetrenia od magnetickej rezonancie až po psychológov," spomína Batíková. Problémy neustávali a z čoho pramenili, nebolo jasné, píše iDNES.

Keď jej potom doktori povedali, že je len precitlivená matka a že bolesti hlavy trápia kdekoho, rozhodla sa hľadať inú cestu. "Povedala som si: Dobre, keď teda moje dieťa berie od štyroch rokov bezvýsledne lieky na bolesť a ja som údajne polovičná hysterka, tak sa naučím vyliečiť ho sama," vracia sa Batíková v čase. A tak sa vo svojich 48 rokoch vrhla na štúdium fytoterapie (liečba bylinkami) na 1. škole tradičnej čínskej medicíny (TČM) v Česku.

Po roku štúdia sa obrátila na jedného z učiteľov, ktorý jej dcére nakoniec diagnostikoval nedoliečenú meningitídu, ktorú prekonala v útlom detstve. A práve z toho vraj mala dcéra neustále problémy. Dievča sa začalo liečiť podľa zásad čínskej medicíny a výsledky sa podľa Zdeňky Batíkovej dostavili. Od tej doby sa tejto forme medicíny venuje niekoľko rokov.

Tradičná čínska medicína v poslednej dobe zaznamenáva v Európe značný rozmach. Aj v Česku má veľa priaznivcov, avšak veľmi hlasno počuť aj hlasy skeptikov. Pre nich sú čínski liečitelia šarlatáni s vedecky nepodloženou paletou pochybných spôsobov liečby, ktorú navyše podľa ich tvrdenia podporuje hlasná lobby.

"Čínska medicína pochádza z Východu, takže má punc čohosi tajomného a vzácneho. Vezie sa na akejsi starej vlne. Druhou vecou je, že má na Západe pomerne silnú podporu čínskej vlády, "hovorí Jaroslav Šrámek, podpredseda českého klubu skeptikov Sizyfos. "Medzi českou a čínskou vládou existuje dohoda, keď sa naša vláda zaviazala propagovať tradičnú čínsku medicínu," hovorí Šrámek, ktorý pripomína, že s tým má spojitosť tiež vznik kliniky tradičnej čínskej medicíny pri královéhradeckej nemocnici.

Najväčšie nebezpečenstvo alternatívnej medicíny tkvie podľa Šrámka v tom, že pacienti sa vplyvom liečiteľov cielene vyhýbajú možnostiam klasickej medicíny. "Pri mnohých chorobách existuje len určité časové okno, kedy je ich možné vyliečiť. Keď ale choroba trvá príliš dlho, môže sa stať nevyliečiteľnou. Takéto riziko je predovšetkým pri nádoroch, "zdôrazňuje.

Faktom však je, že zďaleka nie všetky metódy čínskej medicíny sú spojené s odmietaním iných moderných a uznávaných lekárskych odborov. "Západná medicína má určite svoje obrovské benefity. Vďakabohu, že je. Často za mnou napríklad chodia ľudia s bolesťou v ramene, a keď si ich pažu vezmem do ruky a pozriem sa na ňu, musím im povedať: Pozrite, to nie je pre mňa. Bežte za ortopédom, nech vás pošle na magnetickú rezonanciu, "hovorí otvorene Batíková.

Sama Batíková dokonca priamo varuje pred niektorými liečiteľmi. Napríklad pred tými, ktorí pacientov presviedčajú, že zo všetkého najskôr je nutná akási celková detoxikácia organizmu. O čo ide? Ešte pred tým, než začnú "liečiť" konkrétny problém, s ktorým človek prišiel, zahrnú ho všemožnými preparátmi a terapiami, ktoré jeho organizmus pred samotnou liečbou vraj zbavia údajných "nečistôt".

"V živote som v čínskej medicíne nič také nepočula, rovnako ako som nikdy nepočula, že je potrebné najskôr nasadiť terapiu proti parazitom," naráža na ďalší pochybný a pritom veľmi populárny liečiteľský biznis súčasnej doby.

Zhruba 70 percent ľudí, ktorí sa Zdeňku Batíkovú rozhodnú vyhľadať, predtým vyskúšalo v rámci dostupnej starostlivosti všetko možné. Lenže výsledok sa u nich stále nedostavoval. Čínska medicína ale nebýva ich prvou voľbou, pretože nie je hradená zdravotnými poisťovňami.

"Než sem človek príde, dobre si to rozmyslí. Predsa len, keď si platí zdravotné poistenie, prečo by mal za liečbu platiť ešte niekde inde, "hovorí na rovinu členka komory praktikov tradičnej čínskej medicíny. Jej snom je, aby poisťovne túto alternatívnu liečbu hradili v momente, keď nástroje západnej medicíny zlyhajú.

Táto prax funguje v susednom Nemecku, kde niektoré poisťovne pre túto možnosť dokonca ponúkajú pripoistenia. Prečo to teda ide na Západe a zatiaľ nie v Česku? Podľa Jaroslava Šrámka z klubu skeptikov sú za tým ekonomické dôvody. "Vo chvíli, keď sa v západnom svete rozhorel obrovský dopyt po tradičnej čínskej medicíne, stal sa z nej obchodný artikel. Ani lekári z toho nie sú nadšení, ale akonáhle sa niekto z nich dostane do manažérskej pozície - napríklad na post riaditeľa nemocnice, vidí v tom obrovský ekonomický potenciál, " vysvetľuje.

Hlavná je komunikácia
Vyšetrenie u praktika TČM sa skladá z diagnózy jazyka, pulzu a zodpovedania desiatich zdravotných otázok, ktoré majú pevnú konštrukciu. Tie vyšetrujúcemu pomáhajú poskladať ucelený obraz o stave pacienta. "Kedysi som od detí dostala knižku Angličtina pre lekárov. Úplne ma nadchla, pretože tam boli presne otázky, ktoré my používame. Koľkokrát chodíte na stolicu? Ako často chodíte čúrať? Akú farbu má váš moč? Ako spíte? A tak ďalej, "poukazuje Batíková na prístup, ktorý je vlastný aj" bežným "medicínskym praktikám.

Jednou z hlavných devíz tradičnej čínskej medicíny je podľa Batíkovej práve intenzívna komunikácia s pacientom, ktorá u klasických lekárov mnohokrát pokrivkáva. "Systém kto sa viac pýta, viac sa dozvie, tu funguje na plné obrátky," má jasno. S klientom preto potrebuje byť v kontakte. "Keby ku mne niekto prišiel s problémom a ja by som mu dala byliny na tri mesiace dopredu, musela by som sa hanbou prepadnúť. Zdravotný stav môže byť za niekoľko dní úplne iný. Preto aj nerada prijímam klientov z Prahy. Potrebujem ich vidieť a skontrolovať si, kam sa ich stav posunul, "vysvetľuje Batíková, ktorá má za sebou okrem rokov štúdia tiež stáž v nemocniciach v Číne.

Skeptici napriek tomu vidia v TČM niekoľko rizikových faktorov. A ten najväčší sa týka užívania bylín. "Viacero bylinných zmesí môže obsahovať niečo, čo sa ešte nepodarilo epidemiologicky odhaliť ako toxické," hovorí Šrámek s tým, že užívanie neznámych zmesí bylín môže mať potenciálne nebezpečnejšie účinky ako napríklad akupunktúra, pri ktorej je istý liečebný efekt ochotný pripustiť.

Proti týmto argumentom sa ale Batíková ohradzuje. "Číňania kedysi zďaleka netušili, že sú nejaké antibiotické a neantibiotické lieky, ale vedeli, že určité typy bylín fungujú na rôzne neduhy a metódou pokus omyl to v priebehu storočia až tisícročia skúšali a spísali. Je to medicína overená históriou, "uzatvára.

01 - Modified: 2016-08-27 19:29:02 - Feat.: - Title: Všetko o čínskej medicíne. Je užitočná v prevencii?
menuLevel = 2, menuRoute = science/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
20. apríl 2024 01:01