StoryEditor

Archeológov v Mexiku prekvapil nález veže zo stoviek lebiek. Úplne mení teóriu o Aztékoch

03.07.2017, 13:04
Autor:
ČTKČTK

Archeológovia v Mexiku objavili vežu postavenú zo stoviek ľudských lebiek, ktorá vrhá nové svetlo na rituály Aztékov. Medzi viac ako 650 lebkami boli aj pozostatky žien a detí, čo expertov veľmi prekvapilo. Podľa doteraz uznávaných teórií totiž boli takto obradne ukladané iba lebky porazených nepriateľských bojovníkov.

Reuters

​Veža z lebiek sa nachádzala pod povrchom centrálnej časti metropoly Mexiko v miestach, kde kedysi stálo hlavné mesto aztéckej ríše Tenochtitlán. Lebky, na ktorých odkrývaní pracovali archeológovia a ďalší vedci viac ako dva roky, tu ležali päť storočí v lokalite v blízkosti hlavného aztéckeho chrámu, kde v súčasnosti stojí katedrála. Podrobný pohľad na lebky expertov veľmi prekvapil.

Reuters

"Očakávali sme len mužov, hlavne mladých mužov, ktorí bývajú bojovníkmi, pretože o ženách a deťoch si skrátka nemyslíte, že by išli do vojny," povedal agentúre Reuters antropológ Rodrigo Bolanos. "Deje sa niečo, o čom nemáme žiadne záznamy, a je to vážne nová vec, úplne prvýkrát," dodal.

Vedci doteraz napočítali 676 lebiek a predpokladajú, že postupne odkryjú desiatky či stovky ďalších, než sa dostanú k základom veže.

Reuters

​Za stavbu z lebiek nepriateľských bojovníkov ju experti považovali už od čias dobyvateľa Hernána Cortésa, ktorý so svojimi ľuďmi ovládol Tenochtitlán v roku 1521. Teraz budú vedci okrem ďalších lebiek hľadať aj novú teóriu o pôvode a význame týchto veží.

menuLevel = 2, menuRoute = science/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
20. apríl 2024 13:46