StoryEditor

Japonsko vypustilo sondu, ktorá zmapuje Mesiac

15.09.2007, 09:51
Takmer 40 rokov po ukončení amerických mesačných misií vypustila japonská kozmická agentúra Jaxa (Japanese Aerospace Exploration Agency) sondu, ktorá sa stane obežnicou Mesiaca.

Po troch odkladoch a štvorročnom oneskorení oproti pôvodnému plánu, vyniesla 50 m vysoká japonská raketa H2-A v piatok ránok do kozmu mesačnú sondu Kaguya. Štart sa podľa spravodajského serveru Hlas Ameriky uskutočnil na juhu Japonska, z územia prefektúry Kagoshima, z kozmického strediska v Tanegashime.

Misia by mala trvať rok. Počas tejto doby bude sonda zhromažďovať dáta o zložení Mesiaca, mapovať jeho povrch a zisťovať jeho štruktúru pod povrchom. Seiichi Sakamoto, vedecký pracovník japonskej vesmírnej agentúry JAXA hovorí, že získané dáta budú využité pre štúdium pôvodu a vývoja Mesiaca. "Získané informácie môžeme využiť k tomu, aby sme porozumeli rannej histórií Zeme, pretože Mesiac je jej najbližším súputníkom," vyhlásil. "Udalosti, ktoré na ňom prebiehali, by mali byť dosť podobné histórii Zeme."

 

Sakamoto poznamenáva, že mapovanie celého povrchu Mesiaca by mohlo byť využité pre vytvorenie podobného internetového zdroja, ako je Google Moon. Ďalej tvrdí, že dáta zozbierané Kaguyou, by mohli vedcom pomôcť v úsilí postaviť na Mesiaci slnečnú elektráreň.

Japonská vesmírna agentúra hovorí o misii Kaguya ako o najväčšej lunárnej misii od čias Apolla. Náklady na ňu majú byť okolo 280 miliónov dolárov. Kaguya smeruje k Mesiaci pred blížiacim sa štartom sond plánovaných Čínou a Indiou na jeseň tohto roka. Americká vesmírna agentúra NASA hodlá vypustiť obežnicu Mesiaca v budúcom roku.

Článok bol pôvodne publikovaný na DigiWeb.cz.

01 - Modified: 2003-06-10 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Tvrdá kritika voči Washingtonu
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 01:12