StoryEditor

Severokórejčania prídu o „tuzexové“ sušienky. Prideľovali sa za odmenu

06.07.2014, 17:16
Autor:
redred

S uzavretím priemyselného komplexu Kesong, ktorý donedávna prevádzkovali spoločne obe Kórey, prídu Severokórejčania o potrebné miliardy dolárov ročne. Pre radových občanov je to však ešte väčšia tragédia. Zastaví sa im príliv zbožňovanej pochúťky posledných rokov - juhokórejských sušienok Choco Pie.

Tie sa pre obyvateľov KĽDR stali symbolom blahobytu Juhu a dôkazom, že za hranicami krajiny nie je horšie ako doma, ako sa im vláda dlho snažila nahovoriť. Čokoládové sušienky Choco Pie plnené želatínovú zmesou pripomínajúce cukríky marshmallows sú podľa britského denníka The Guardian jedným z najvyhľadávanejších produktov na čiernom trhu v Severnej Kórei.

Sušienky začali rozdávať juhokórejské podniky v priemyselnej zóne Kesong v roku 2005 svojim severokórejským zamestnancom ako odmeny. Komunistická diktatúra totiž zakázala zamestnávateľom v Kesongu, ktorý sa nachádza na území KĽDR, udeľovať odmeny peňažné, pretože to bolo vnímané ako príliš kapitalistické. Severokórejčanov preto odmeňovali instantnou kávou, rezancami či povestnými sušienkami.

Sušienka za 9,5 dolára

Väčšina robotníkov nezjedla keks na mieste, ale prepašovala ho von a potom ho predala na čiernom trhu v oblasti Pchjongjangu. Japonský denník Sankei Šimbun tvrdí, že za sušienku sa dá utŕžiť aj 9,5 dolára. Sušienok vraj mohlo byť denne v Kesong rozdaných až 150.000 a medzi obyvateľmi Pchjongjangu si získali takmer legendárnu povesť.

"Počul som, že v odpadkových košoch v Kesongu sa zriedka našli obaly od Choco Pie," povedal jeden zo zamestnancov ministerstva pre konvergenciu v Soule listu Čoson ilbo. Severokórejské úrady sa vraj spočiatku snažili vynášanie sušienok zastaviť, ale postupne nad pašovaním sladkostí privierali oči.

Sušienky Choco Pie sú dôležitým nástrojom názorových zmien. V KĽDR sa stali symbolom juhokórejskej prosperity, "uviedol ruský expert na Severnú Kóreu. Sušienky podľa neho vyvracajú tvrdenie Pchjongjangu, že Južná Kórea je chudobnejšia ako Sever.

Luxus

Súčasťou kúzla čokoládových sušienok Choco Pie je nepochybne to, že pochádzajú z Južnej Kórey, píše The Guardian. "Severokórejčania majú medzi vlastným tovarom len málo na výber," podotýka Sok-il Pak, ktorý pracuje pre organizáciu pomáhajúcu severokórejským utečencom.

Začiatkom apríla sa režim na čele s mladým vodcom Kim Čong-unom rozhodol komplex Kesong uzavrieť, Severokórejčania už vraj ale začínajú hľadať nové cesty, ako obľúbenú sladkosť do krajiny dostať. Ako väčšina zahraničného tovaru bude zrejme prichádzať cez hranicu s Čínou.

01 - Modified: 2006-07-25 08:48:17 - Feat.: 0 - Title: Vladimír Wänke: Som poriadne znechutený
01 - Modified: 2021-07-19 09:27:07 - Feat.: - Title: Minecraft až od devätnástich? V tomto štáte si deti slávnu hru už nekúpia 02 - Modified: 2021-07-13 10:44:55 - Feat.: - Title: Fitnescentrá v Kórei pristúpili k ráznemu kroku. Takto chcú zabrániť šíreniu covidu 03 - Modified: 2018-06-23 05:53:26 - Feat.: - Title: Juhokórejský prezident pricestoval do Ruska. Chce bližšie spolupracovať s Putinom 04 - Modified: 2018-01-09 10:28:30 - Feat.: - Title: Stretli sa zástupcovia Kóreí. Pchjongjang chce na olympiáde svoju delegáciu aj fanúšikov 05 - Modified: 2017-12-29 10:33:40 - Feat.: - Title: Južná Kórea zadržiava hongkonskú loď, mala porušiť sankcie proti Severnej Kórei
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 12:42