StoryEditor

Svet, ktorý nemôžete poznať. Slovák opísal, ako sa obchoduje s diamantami za milióny

04.08.2015, 18:30

Exkluzívny veľtrh Hongkong International Jewelry Show je jedno z mála miest, kde možno vidieť statisíce diamantov a drahých kameňov. Pravidelne sa tu schádzajú obchodníci z celého sveta, aby utratili milióny dolárov za najkvalitnejšie drahokamy tejto planéty. Tento ročník veľtrhu bol už 32. v poradí. Obdivovať a nakupovať drahé kamene naň prišlo viac ako 46 000 návštevníkov.

Veľtrh je určený predovšetkým ľuďom z odboru, ale v posledných rokoch sa môže kochať krásou drahokamov aj verejnosť. Ľudia majú možnosť navštíviť viac ako tritisíc špecializovaných obchodov, ktoré ponúkajú okrem diamantov všetky možné kamene od smaragdov cez zafíry, opály až po perly. „Asi to nejde spočítať, ale nikde na svete v jednom okamihu a na jednom mieste nenájdete takmer milión diamantov a drahých kameňov. Je to jedinečný zážitok. Väčšina ľudí sem však neprichádza iba sa pokochať všadeprítomnou krásou kameňov, ale aby ich výhodne predala alebo nakúpila. Obchoduje sa tvrdo, ale poctivo,“ hovorí Alojz Ryšavý, majiteľ známej klenotníckej spoločnosti ALO diamonds, ktorý veľtrh v Hongkongu navštevuje pravidelne.

Ceny sú predmetom jednania
V žiadnom obchode ani predajnom stánku nenájdete cenovky, cenníky či sadzobníky. O cenách sa totiž zjednáva. A ak nie, vyvoláte rozpaky a podozrenie. Licituje sa ako na trhu, ale dodržiavajú sa pri tom nepísané pravidlá, Kupujúci aj predávajúci sú väčšinou odborníci, ktorí dokážu odhadnúť cenu tovaru celkom dobre a nepožadujú tak nezmyselné sumy ani premrštené zľavy. Jednania sú seriózne, pokojné a bez emócií. Obchodníci vedia, čo chcú a ide len o to, na akej cene sa obe strany nakoniec dohodnú. Nájdete tu aj unikáty – diamanty alebo smaragdy, za ktoré sú klenotníci ochotní zaplatiť aj milión dolárov za kus. Schádzajú sa tu predávajúci a kupujúci z celého sveta.

Muž z Hongkongu
Medzi tými, ktorí pravidelne nakupujú diamanty a farebné kamene na veľtrhu v Hongkongu, je aj Alojz Ryšavý, majiteľ spoločnosti ALO diamonds. Jeden z najznámejších tuzemských klenotníkov, ktorý si sám nakupuje diamanty, šperky a drahé kamene. Aj pri svojej poslednej návšteve veľtrhu získal zaujímavé kúsky. „Zaujal ma tmavomodrý kameň tanzanit. Vyrobíme z neho atraktívne šperky pre našich zákazníkov. Radosť mi urobil aj nákup jedinečného kameňa – šesťkarátového oválneho rubínu,“ hovorí Alojz Ryšavý, ktorý navštevuje známy veľtrh aj trikrát ročne a zakaždým nakúpi tovar za dva až tri milióny dolárov v závislosti od ponuky.

Diamantovou poštou až na váš stôl
Čulý obchodný ruch vládne na veľtrhu niekoľko dní od rána do večera. Predaj diamantov a drahých kameňov je postavený na vzájomnej dôvere. Väčšiu výhodu majú obchodníci, ktorí pracujú v odbore už dlhší čas. So skúsenosťami totiž prichádza aj dôvera okolia. Kto má za sebou solídnu obchodnú históriu, nemusí platiť vopred a čakať, kým mu kamene pošlú. Takýto zákazník si vyberie tovar na predajni, diamanty si osobne starostlivo zabalí, zváži a balíček zaistí, aby ho nemohol nikto iný otvoriť. Drahocenná zásielka potom odchádza špeciálnou diamantovou poštou, ktorá má vlastnú bezpečnostnú službu, ktorá vám dovezie tovar až do firmy. Až potom zákazník zaplatí.

Nováčik to má o niečo zložitejšie. Musí ostatných obchodníkov najprv presvedčiť o svojej solídnosti. Až potom získava ich dôveru. Dovtedy musí počítať s tým, že nemá také privilégiá ako kolegovia, ktorí sú v brandži známejší. A preto tovar dostane až potom, čo predávajúcemu prídu peniaze na účet. V Hongkongu je obchod jednoducho o vzájomnej dôvere.

Výnimočný darček
Drahokamy zakúpené vo svete potom československý klenotník pretvorí na exkluzívne šperky, ktoré ALO diamonds ponúka českým, slovenským a najnovšie aj americkým zákazníkom. „Zákazníci ich kupujú ako darček pri nejakej významnej udalosti. Trendom je darovať šperky pri príležitosti narodenia dieťaťa, svadby, rôznych výročí alebo narodenín. U nás to zatiaľ nie je ako v niektorých iných štátoch, kde si ľudia kupujú takéto šperky iba pre radosť. Ale aj Česi a Slováci sú už náročnejší a vyznajú sa v ponuke lepšie. Dnes už neplatí ani to, že diamantové šperky či šperky s drahými kameňmi sú iba pre milionárov. Stávajú sa normálnym spotrebným tovarom. V našich klenotníctvach nájdete kvalitné šperky, ktoré stoja menej než 400 Eur,,“ dodáva Alojz Ryšavý.

01 - Modified: 2007-08-12 12:49:19 - Feat.: 0 - Title: Skupina Slovnaft za polrok s poklesom čistého zisku
01 - Modified: 2023-09-11 22:00:00 - Feat.: - Title: Ruské diamanty sú večné napriek vojne a sankciám. A vďaka Belgicku 02 - Modified: 2023-06-17 16:12:19 - Feat.: - Title: Zakáže Západ diamanty z Ruska? Na trhu vládne nervozita, Moskve s vývozom do sveta pomáhajú Indovia 03 - Modified: 2023-05-28 12:58:41 - Feat.: - Title: Indický chrám ukrýva poklad za bilión dolárov. Údajne ho chráni kliatba a ak sa otvorí siedma komora, svet postihne katastrofa 04 - Modified: 2022-04-25 13:39:29 - Feat.: - Title: Zlato ako istá a výnosná investícia? Pozor na riziká, ktoré drahý kov prináša 05 - Modified: 2021-10-25 06:02:48 - Feat.: - Title: Zásoby diamantov najväčšieho ťažiara na svete sú na historickom minime. Dodávky budú obmedzené
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
29. apríl 2024 09:18