StoryEditor

Mentor je horský šerpa vášho podnikania

17.03.2015, 23:00

Otázka:Prečítal som si množstvo článkov, kníh a internetových článkov o tom, ako sa stať úspešným podnikateľom a multimilionárom samorastom. V jadre majú niekoľko styčných bodov. Jeden z nich je význam mentora. Ale kým všetci hovoria, že si ho treba nájsť, nikto nevraví, ako na to. Čo mám robiť, aby som si našiel mentora?

– Erick Lanza

Odpoveď: Pod mentorom si predstavte startupového šerpu: podnikateľskú horu môžete zdolať na vlastných nohách, alebo sa váš mentor môže postarať, aby ste sa po ceste nestratili, prípadne nezablúdili.

Je skvelé, že kariéru začínate hľadaním človeka, ktorý vám na ceste môže pomôcť. Vo Virgine mentorovaniu veríme natoľko, že sme v Británii založili program Virgin StartUp, cez ktorý poskytujeme začínajúcim podnikateľom úvery do 25-tisíc libier. Pri pôžičke však nekončíme. Každému dlžníkovi zabezpečujeme vlastného mentora, ktorý mu v prvom roku poskytne najmenej 15 hodín osobných konzultácií. Na tento systém sme skutočne pyšní – zistili sme, aké cenné môžu byť skúsenosti od zasväteného učiteľa.

Ak však nepoznáte ľudí zo svojho potenciálneho sektora či miestnej podnikateľskej komunity, získavanie konexií môže pôsobiť skľučujúco. Ponúkam preto niekoľko rád, ako dať veci do pohybu.

1. Rozprávajte sa s biznismenmi, ktorých obdivujete

Keď sme vo Virgine začínali s podnikaním, jednoducho sme vypátrali niekoho, kto už v tejto oblasti podnikal a spýtali sa ho, či by bol ochotný venovať nám čas a niekoľko rád. Naozaj to bolo také jednoduché. Očividne by ste nemali chodiť za budúcim priamym konkurentom, môžete však osloviť človeka, ktorý podniká vo „vašom“ sektore, no v inej lokalite. Nehanbite sa – žiadosť o radu ľuďom zväčša lichotí. Keďže aj oni boli kedysi na vašom mieste, tiež si hľadali vlastného mentora. Ak budete energickí, zdvorilí a prídete s nadšením, zrejme budete prekvapení, ako radi vám podajú pomocnú ruku!

2. Vyhľadávajte komunity na podporu podnikateľov

Touto cestou ste sa už vydali: múdro ste sa rozhodli, že si prečítate niektoré z množstva kníh, článkov a ďalších zdrojov informácií o tom, ako začať podnikať.

Jedna z najlepších vecí, ktoré podnikaniu priniesla dnešná doba, je celá komunita na podporu podnikateľov dostupná online. Na YouTube nájdete množstvo náučných videí a stránka Y Combinator ponúka skvelé prednášky. Výborným zdrojom informácií sú prednášky formátu Ted či Tedx – a nesmiem vynechať videá zo série Mentorských pondelkov na virgin. com!

Zvlášť nápomocné môžu byť podnikateľské fóra. Popravde, je celkom jedno, či sa rozprávate s niekým, kto prežil vojnu startupov, alebo s majiteľom upadajúcej firmy – učenie sa z cudzích chýb môže byť dokonca cennejšie než od človeka, ktorý na potknutie ešte len čaká. Nebojte sa preto surfovať, komentovať pod článkami a na fórach a položiť internetovým davom svoje otázky. Pri rozhovoroch s podnikateľmi získate kontakty a priateľov, ktoré vás napokon môžu doviesť k ideálnemu mentorovi.

3. Choďte na burzy nápadov

Startupové burzy sa konajú prakticky v každom meste na zemi. Zájdite na webové stránky Eventbrite či MeetUp a do vyhľadávacieho okna zadajte „startup“ či „podnikanie“ a získate nekonečný zoznam akcií, na ktorých sa môžete zúčastniť. Je to výborný prostriedok, ako sa o podnikaní vo vašej oblasti dozviete veľa od expertov a môžete sa zoznámiť s mnohými ľuďmi.

Neváhajte osloviť a požiadať o radu rečníkov, ktorí hovorili zaujímavo či zasvätene – možno si nájdete mentora. Azda je pre niekoho náročné motivovať sa, vyraziť z domu a spoznávať ľudí, najmä ak o svojom sektore ešte veľa nevie, ale choďte proti vetru. Toto všetko patrí k dobrodružstvu podnikania.

01 - Modified: 2007-04-16 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Vláda jedného herca
01 - Modified: 2021-08-07 05:22:03 - Feat.: - Title: Firma miliardára Richarda Bransona začala predávať letenky na vesmírne lety 02 - Modified: 2021-07-24 07:10:06 - Feat.: - Title: Bransonovi ani Bezosovi neprislúcha titul astronaut, tvrdia úrady 03 - Modified: 2021-07-21 13:49:40 - Feat.: - Title: Jeff Bezos dobyl vesmír, navrch má však Elon Musk 04 - Modified: 2021-07-19 14:35:25 - Feat.: - Title: Pán Virgin: Na cestu do vesmíru som nechcel len tak čakať 05 - Modified: 2021-07-13 08:06:31 - Feat.: - Title: Do vesmíru mieri aj Musk. Kúpil si lístok u konkurenta Bransona
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
05. máj 2024 04:38