Toto miesto je ako žiadne inéX/Яizal do
StoryEditor

Najpodivnejšie miesto na Zemi? Tento ostrov sa nachádza v jazere, ktoré sa nachádza na ostrove v jazere, ktoré je na ostrove

Miroslav Kamody06.05.2024., 13:00h

Aj tebe sa zo samotného nadpisu zamotala hlava? Ničoho sa neboj, všetko ti v nasledujúcich riadkoch vysvetlíme.

Lajkuj Brainee.sk na

Azda každý miluje zaujímavé prírodné úkazy, ktoré sa vymykajú akýmkoľvek logickým pravidlám. Na Slovensku sú to napríklad kamenné gule v Megoňkách. Na Filipínach existuje niečo, čo pripomína zápletku z filmu Počiatok.

Na filipínskom ostrove Luzon sa nachádza jazero Taal. V tomto jazere je sopka s jednoduchým názvom Taal Volcano. Na vrchole sopky, vyše 300 metrov nad morom, je panva, známa ako kaldera, vytesaná z hory pred stovkami tisíc rokov.

image

Najpodivnejší kus zeme? Toto územie patrí jednému štátu, no je obklopené iným štátom, ktorý je obklopený ďalším štátom

Jazero na ostrove v jazere na ostrove...

Samotná kaldera je naplnená vodou a vytvára kráterové jazero - najväčšie kráterové jazero na svete. V strede kráterového jazera je malý ostrov Vulcan Point, ktorý je jedným z kužeľov sopky Taal.

Ide tak o najväčší ostrov tretieho rádu, čo podľa webu Atlas Obscura zjednodušene opisuje, že ide o ostrov v jazere, v rámci iného ostrova, v jazere na ostrove v rámci súostrovia v Pacifiku. Najlepšie ti to však asi vysvetlí nasledujúce video.

Aj keď miesto vyzerá doslova idylicky, pobyt tu si príliš neužiješ - a vlastne sa sem po novom ani nedostaneš. V strede ostrova sa nachádza aktívna sopka, ktorá si vyžiadala už tisíce životov.

Nedostaneš sa sem

K životu sa prebrala ešte v roku 1991 a s 33 zaznamenanými erupciami je druhou najaktívnejšou sopkou na Filipínach a súčasťou tichomorského „Ohnivého kruhu“, veľkej časti Tichého oceánu, ktorá je známa zemetraseniami a aktívnymi sopkami.

V minulosti sa cestovatelia mohli dosať na breh jazera Taal a odtiaľ loďou na sopečný ostrov, kde si mohli užívať túry či jazdu na koni. Keď však 12. januára 2020 sopka opäť vybuchla a nechala za sebou 39 obetí.

Aj preto je na ostrov momentálne vstup zakázaný. Niektoré zdroje pritom uvádzajú, že po výbuchu sa táto jedinečná forma vytratila, pretože jazero vyschlo, iné zase informujú o tom, že búrky sa postarali o to, že sa opäť naplnilo.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
14. máj 2024 12:19