Zamestnanci OSN vraždili s Hamasom.X/Conflicttr/
StoryEditor

Zamestnanci OSN vraždili s Hamasom. Učitelia a lekári sú pašeráci zbraní, ktoré schovávajú v nemocniciach

Dagmar LangováiDnes.cz29.01.2024., 16:00h

Úrad OSN pre palestínskych utečencov na Blízkom východe (UNRWA) začal vyšetrovanie svojich 12 zamestnancov. Boli obvinení zo spoluúčasti na masakroch spáchaných na 1 200 civilistoch 7. októbra minulého roka v Izraeli teroristami Hamasu. Teda aj na únosoch, znásilňovaní a mučení ľudí, medzi ktorými boli aj malé deti a viac ako osemdesiatroční.

Lajkuj Brainee.sk na

Na základe dôkazov predložených Izraelom Organizácia Spojených národov deväť svojich zamestnancov kvôli "mimoriadne závažným obvineniam" rýchlo prepustila, povedal generálny tajomník OSN António Guterres. Osud ďalších dvoch sa zisťuje, jeden je po smrti, píše Dagmar Langová pre iDnes.cz

K odhaleniu podľa izraelských médií viedli sociálne siete, teda zverejnené videá. Nie je známe, či rozviazaním spolupráce s týmito ľuďmi sa UNRWA očistí, pretože zoznam nemusí byť konečný. Iní zamestnanci UNRWA podľa denníka Jediot Archronot napríklad prevážali Hamasu zbrane.

image

Gaza je koncentrák. Slávne herečky antisemitizmom pobúrili Hollywood

Pri pohľade na spravodajské servery informácia, že sa niektorí zamestnanci Úradu OSN pre palestínskych utečencov (UNRWA) spolu s Hamasom podieľali na masakri 1 200 ľudí, bola väčšou rozbuškou vo svete ako v Izraeli, hoci sa ho to najviac týka.

Izraelčania na spojenie teroristov a UNRWA predovšetkým v Gaze upozorňujú roky. Táto správa je jednou z mnohých. Nestála im ani za to, aby sa o nej cez víkend bavili takzvane medzi rečou, nieto aby si ju preposielali na sociálnych sieťach, ako to často robia.

Zastavenie financovania

A zrejme by túto správu prehliadol aj svet, keby cez víkend jeden štát za druhým neoznamoval, že zastavuje UNRWA finančnú pomoc. Po USA, Kanade či Austrálii sa pridali Taliansko, Británia, Nemecko či Fínsko. Šéf UNRWA Philippe Lazzarini ich rozhodnutie označil za „šokujúce“. Varoval, že zastavenie pomoci ohrozuje pokračovanie humanitárnych aktivít najmä v Gaze, kde teraz Izrael zasahuje proti Hamasu.

Generálny tajomník OSN António Guterres podobne ako Lazzarini upozornil, že obvinenia sa týkajú malej skupiny zamestnancov. Zastavením pomoci by podľa neho nemali byť „trestané desiatky tisíc mužov a žien, ktoré pre UNRWA často vo veľmi nebezpečných podmienkach pracujú,“ prezradil.

Lenže oných 12 zamestnancov OSN, ktorých vyčíňanie na území Izraela dokladajú videá a fotky zverejnené Hamasom na sociálnych sieťach, nie sú zrejme ani povestnou špičkou ľadovca. To sú skrátka len tí, ktorých sa podarilo zatiaľ identifikovať a ktorí boli na zázname. Niektorí z nich boli podľa izraelských médií stotožnení až potom, čo boli Izraelom chytení a vypočúvaní.

Učitelia ako pašeráci zbraní

Dvaja ľudia, ktorí boli 7. októbra spolu so 240 ďalšími unesení do Gazy, vlani v decembri po oslobodení uviedli, že ich väzniteľmi boli detský lekár a učiteľ z UNRWA. Úrad na to reagoval slovami, že obvinenia sú nepodložené. A informáciu označil za „škodlivú“.

A zoznam je dlhší... Nie je to ani mesiac, čo bolo odhalené, že na 3 000 učiteľov v Gaze, teda zamestnancov UNRWA, nadšene na sociálnych sieťach schvaľovalo vraždenie a znásilňovanie civilistov v Izraeli. Už v minulosti boli škandály, keď pracovníci UNRWA verejne schvaľovali alebo popierali holokaust.

V roku 2014, keď bol aj centrálny Izrael intenzívne ostreľovaný z Gazy, boli predložené dôkazy, že rakety a ďalšie zbrane sú uchovávané v školách. OSN to odsúdila v prípade dvoch škôl. Teda odsúdila „skupiny alebo osoby, ktoré zbrane do zariadenia umiestnili“. Stále Izrael predkladá ďalšie a ďalšie dôkazy, že rakety a ďalší arzenál sú v Gaze schovávané v nemocniciach a školách.

Veľký škandál prišiel v roku 2019, keď interná správa uvádzala sexuálne zneužívanie, nepotizmus, diskrimináciu a ďalšie zneužívanie právomoci vo vedení UNRWA. Týkala sa aj vtedajšieho generálneho komisára Pierra Krähenbühla. A tento muž bol vlani pred Vianocami vybraný ako nový generálny riaditeľ Medzinárodného výboru Červeného kríža.Argumentom, ktoré zdieľal Times of Israel, v skratke je, že to nebolo také vážne, že situácia bola vtedy napätá kvôli Donaldovi Trumpovi.

Financovanie z USA

Bývalý americký prezident zastavil financovanie UNRWA a chcel ju rozpustiť. Dôvod? Už viac ako 75 rokov napriek tomu, že bola zriadená ako dočasná, drží Palestínčanov aj ich potomkov v roliach utečencov. Na svete je aktuálne 62,5 milióna utečencov, ale 5,7 milióna Palestínčanov má svoj vlastný úrad. Inde vo svete sa utečenci asimilujú a stávajú občanmi, len pre pôvodných 750 000 Palestínčanov, ich deti a vnúčatá to neplatí. Utečencov nezostávajú ani všetci Židia vyhnaní z arabských krajín, ktorých bolo viac.

image

Populárny módny reťazec prestrelil. Jeho nová kampaň si údajne robí srandu z obetí vojny v Gaze

Trump plánoval využiť financie na začlenenie Palestínčanov v miestach, kde sú. Jeho nástupca Biden financovanie UNRWA obnovil s podmienkou reformy – mal skončiť antisemitizmus vo výučbe a bola vznesená požiadavka na neutralitu zamestnancov, teda že nebudú nijako spojení s teroristickými organizáciami.

Podľa izraelských médií sa však nič nezmenilo a podľa nich sú aj teraz dôkazy, že zariadenie UNRWA slúži Hamasu na boj a že zamestnanci úradu pomáhali s transportom zbraní.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 06:14