Pexels.com/Pavel Danilyuk, Pixabay.com
StoryEditor

Toto sú vrahovia spermií. Dávaj si pozor na saunu, bicykel a alkohol

kašiDnes08.10.2021., 12:00h
Tieto zaujímavosti si o spermiách možno nevedel. Vieš, na čo by si si mal dávať pozor?
Lajkuj Brainee.sk na

Plodnosť mužov v našej civilizácii celkovo klesá. Môže za to nesprávny životný štýl, ale prekvapivo aj niektoré činnosti, ktoré sa vo všeobecnosti považujú za zdravé.

Mužské pohlavné bunky sú citlivé a všeličo neznesú. Faktom je, že nemusia extrémne teplo. Termálne kúpaliská a sauny nepôsobia na nich dobre, najmä keď v nich tráviš dlhé hodiny. To však nemení nič na tom, že rozumné saunovanie má preukázateľne pozitívne účinky na ľudskú imunitu.

Zaujímavosti, ktoré si o spermiách možno nevedel

Podľa niektorých výskumov môže pobyt v saune dvakrát týždenne po dobu niekoľkých mesiacov viesť k poklesu počtu spermií a zníženiu ich pohyblivosti. Ak sa niekto snaží o potomka, mal by si saunu radšej odpustiť alebo do nej chodiť menej. 

Spermie môže „vraždiť“ aj notebook alebo laptop. Nie preto, že by vydávali nejaké nevhodné žiarenia, dôvodom je teplo. Mnoho ľudí ich totiž má pri práci na kolenách. „Podľa lekárskych štúdií dokáže zapnutý laptop umiestnený na kolenách zvýšiť teplotu mužských reprodukčných orgánov až o tri stupne,“ prezradila Kateřina Veselá, lekárka a riaditeľka reprodukčnej kliniky Repromeda.

„Dlhodobé vystavenie semenníkov takto vysokým teplotám môže aj nenávratne poškodiť plodnosť. Ak vás teda láka vziať si prácu von na slnko, radšej umiestnite notebook na stôl či inú podložku.“

Pre tvorbu spermií nie je žiadnym plusom ani dlhodobá jazda autom, pretože aj v takomto prípade sú pohlavné orgány vystavené väčšiemu teplu.

​Na mužskú plodnosť má veľký vplyv aj obezita. Tuk je totiž producentom ženských pohlavných hormónov. To je dôvodom, prečo silnejší muži zvyknú mať väčšie prsia.

Muži by to taktiež nemali preháňať s konzumáciou sóje a výrobkov z nej. Sója má totiž veľa takzvaných fytoestrogénov, teda látok podobných ženským pohlavným hormónom. Veľkým nebezpečenstvom sú aj škodliviny zo životného prostredia.

Tvorbu spermií tlmí aj užívanie anabolických steroidov. Práve preto by si mal myslieť na to, že lepšie je nadobudnúť svaly športom. 

Problémová cyklistika?

Cyklistika je stále obľúbenejším športom. Desiatky kilometrov strávených v sedle bicykla však môžu byť pre mužské reprodukčné orgány značne problematické. „Pohyb je vo všeobecnej rovine pre pánsku plodnosť žiaduci,“ skonštatovala lekárka Kateřina Veselá.

„Pri cyklistike sú však pohlavné orgány v malom priestore a sú vystavené relatívne vysokej teplote. Jazda môže zároveň spôsobiť drobné mikrotraumy, čiže muži by to s časom stráveným na bicykli radšej nemali preháňať,“ dodala.

Pre plodnosť nie sú nijako prospešné ani tesné odevy, ktoré cyklisti nosia kvôli zmenšeniu odporu vzduchu. Sústavné jazdenie na bicykli môže byť skrátka pre spermie zabíjajúce. Niektorí lekári práve preto odporúčajú profesionálnym cyklistom, aby si nechali spermie radšej zmraziť. 

Alkohol môže spermie deformovať

Príčinou problémov spojených s plodnosťou býva často aj nezdravý životný štýl. Ide predovšetkým o užívanie návykových látok, vrátane alkoholu. Ak si muž občas dopraje pohár vína či piva, plány na počatie bábätka zrejme neohrozí. Nadmerné pitie však znižuje počet spermií a spôsobuje ich deformáciu. Veľkí pijani dokonca riskujú impotenciu.

Podobne nežiaduci vplyv na reprodukčné zdravie má fajčenie cigariet, bez rizika ale nie je ani marihuana. Ak sa teda pár pokúša o dieťa, môže svoje šance na počatie zdravého potomka výrazne zvýšiť, keď sa obaja nejakú dobu zdržia konzumácie návykových látok.

Na druhej strane, je potrebné povedať, že spermie sa vyvíjajú zhruba tri mesiace, takže momentálne pitie alkoholu nemá na nich vplyv. Iné je to však v prípade ťažkých alkoholikov, tam k poškodeniu spermií dôjsť môže.

Alkohol tiež oproti bežným predstavám nepodporuje libido. Sústavní pijani navyše strácajú mužnosť, pretože sa im znižuje hladina testosterónu. Aj pravidelné fajčenie marihuany môže spomaľovať spermie, dokonca aj zničiť ich schopnosť oplodniť vajíčko.

Portál iDnes.cz patrí pod vydavateľstvo Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.sk.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
28. apríl 2024 13:13