NASA ti umožňuje poslať odkaz vo fľaši k Jupiterovmu mesiacu EuropeNasa/
StoryEditor

Chceš byť súčasťou vesmírnej misie? NASA ti umožňuje poslať odkaz vo fľaši k Jupiterovmu mesiacu Europe

vseiDnes.cz25.11.2023., 10:00h

NASA ponúka ďalšiu príležitosť, ako byť súčasťou vesmírnej misie. Tentokrát to nebude virtuálna palubná letenka, ale digitálny „odkaz vo fľaši“, ktorý poputuje na palube sondy Europa Clipper k Jupiteru.

Lajkuj Brainee.sk na

Presne na konci tohto roku sa uzavrie možnosť nechať svoje meno zvečniť na čipe, ktorý bude súčasťou misie Europa Clipper a ktorý poletí budúci rok k Jupiteru. Sonda po ceste dlhej asi 2,6 miliardy kilometrov dorazí v roku 2030 k najväčšej planéte Slnečnej sústavy, aby preskúmala jeho ľadový mesiac Europa.

Počas série preletov bude Clipper skúmať povrch Európy a jej aktivity a hľadať organické molekuly a ďalšie potenciálne známky života. Počas týchto preletov budú jej prístroje zhromažďovať údaje o podpovrchovom oceáne, ľadovej kôre a atmosfére Európy, aby zistila, či by na mesiaci mohol existovať život.

image

Rozmýšľal si niekedy, čo jedia astronauti vo vesmíre? Na Deň vďakyvzdania im prichystajú aj intergalaktický koláč

Tromi hlavnými vedeckými cieľmi misie je určiť hrúbku ľadového plášťa mesiaca a jeho povrchové interakcie s oceánom pod ním, preskúmať jeho zloženie a charakterizovať jeho geológiu. Podrobný prieskum Európy, ktorý misia vykoná, pomôže vedcom lepšie pochopiť astrobiologický potenciál obývateľných svetov mimo našej planéty.

Pokiaľ všetko pôjde dobre, NASA plánuje vyslať následnú misiu Europa Lander, ktorá pristane na povrchu a podrobnejšie preskúma ľadový príkrov Európy a deje pod ním.

Odkaz vo fľaši

NASA možnosť poslať svoje meno na palube sondy nazvala „Odkaz vo fľaši“ a zo Slovenska sa do akcie zapojilo 760 účastníkov. Pokiaľ sa ti na týchto stránkach podarí do konca roka zaregistrovať, potom bude tvoje meno vyryté na mikročip a ty si budeš môcť stiahnuť plagát s obrázkom fľaše s tvojim menom na pozadí misie.

„Doteraz bolo prihlásených viac ako 900-tisíc mien. Akonáhle budú všetky mená zhromaždené, technici v NASA‘s Jet Propulsion Laboratory v Južnej Kalifornii ich pomocou elektrónového lúča nanesú na kremíkový mikročip. Každý riadok textu je menší ako 1/1000 šírky ľudského vlasu (75 nanometrov),“ opisuje NASA.

Čip potom bude pripevnený ku kovovej doštičke s vyrytou originálnou básňou „In Praise of Mystery“, ktorú na oslavu misie napísala oceňovaná americká poetka Ada Limón.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
28. apríl 2024 21:20