WCUnsplash/Mitchell Orr
StoryEditor

Päť chýb, ktorými na WC škodíme svojmu zdraviu. Možno ich robíš aj ty, no hanbil si sa opýtať

petiDnes23.02.2022., 08:00h
Chýb na záchode robíme mnoho. Ako sa im vyvarovať?
Lajkuj Brainee.sk na

Vyprázdňovanie patrí medzi základné ľudské potreby, ale kvôli hanbe sa o ňom veľmi nehovorí. Priemerný človek pritom strávi na toalete v priebehu života približne rok a pol.

Akých chýb sa teda najčastejšie na záchode dopúšťame, a nevedomky tak škodíme svojmu zdraviu?

Záchodová misa bráni uvoľneniu

Možno s hrôzou spomínaš na dovolenku, na ktorej si musel použiť takzvaný turecký záchod. Pravdou však je, že ten je na vyprázdňovanie vhodnejší ako klasické záchodové misy, pretože na nich sa úplne neuvoľnia všetky svaly panvového dna.

Záchod WC Unsplash/Giorgio Trovato

​Podľa odborníkov totiž k uvoľneniu svalov a otvoreniu konečníka dôjde lepšie v drepe. Pokiaľ ťa trápia rozšírené hemoroidy alebo zápcha, priprav si na toaletu radšej stoličku pod nohy, vďaka ktorej upravíš svoju polohu.

„Podloženie dolných končatín stoličkou umožňuje dosiahnuť väčšie napriamenie konečníka pri defekácii. Tým môže stolička uľahčiť vyprázdnenie,“ vysvetľuje proktológ Martin Kouda z Chimare clinic v Prahe.

Používaš len toaletný papier

Prejavy hemoroidálneho ochorenia, teda svrbenie, pálenie, bolesť pri vyprázdňovaní, prípadne krv na toaletnom papieri, zhoršuje okrem iného aj nedostatočná hygiena.

Sprcha Žena Unsplash/No Revisions

„Toaletný papier neočistí po stolici intímne partie dostatočne. Preto odporúčam, pokiaľ to je len trochu možné, použiť sprchu. Vlhčené obrúsky nechajte na cestovanie, zbytočne vysušujú pokožku,“ hovorí Soňa Hořínková, proktologička z Nemocnice TGM Hodonín.

Pokiaľ máš skúsenosť s hemoroidmi, nezabudni po sprchovaní použiť masť, ktorá zmierňuje príznaky.

Vysedávanie na toalete

Toaleta je miesto, kde je pokoj. Aj preto sa v rodinách stáva úkrytom pred ostatnými. Mnohí tam trávia dlhý čas čítaním časopisov, prípadne schádzajú sociálne siete. Lenže vo chvíli, keď sedíš na toalete, je análny kanál otvorený, hemoroidálne pletene sú naplnené a tlačením sa tlak krvi zvyšuje.

„Ak sa preženie čas, ktorý človek na toalete trávi, a často sa to opakuje, ide o rizikový faktor, ktorý len zväčšuje hemoroidálne pletene. Najlepšie je prísť v čase nutkania, vyprázdniť sa a ísť preč,“ opisuje lekár Martin Kouda.

Prílišné ponáhľanie

Opačný extrém je zase prílišný zhon, kedy naopak usilovne tlačíš, pretože ťa ženie čas. Aby mali svaly možnosť sa pri vyprázdňovaní dostatočne uvoľniť, musí im to mozog dovoliť. To je len ťažko možné, pokiaľ musíš za pár minút odchádzať z domu.

Pri prílišnom ponáhľaní sa často vznikajú análne trhliny, pretože tlak je neúmerný a análny otvor sa nestihne dostatočne otvoriť, aby stolica voľne prešla.

Záchod Žena Unsplash/Tony Mucci

Chýba ti pravidelnosť

Pre pohodlnejšie vyprázdňovanie je vhodné mať vypestovaný takzvaný defekačný stereotyp, ktorý je viazaný na pravidelný režim.

„Snažte sa vytvoriť si reflex pravidelného vyprázdňovania v dennej dobe, kedy budete mať dostatok času. Vyprázdnenie pomôže vyvolať napríklad pohár teplej vody nalačno,“ radí lekárka Soňa Hořínková.

Časom sa organizmus naučí vyprázdňovať sám od seba. Samozrejme nácvik nesmie byť násilný. Ide o to, aký máš životný štýl. Pokiaľ každý deň vstávaš, ješ a chodíš spať v inú dobu, tak si defekačný stereotyp vytvoríš len ťažko.

Portál iDnes.cz patrí pod vydavateľstvo Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.sk.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
04. máj 2024 13:12