Zatmenie Slnka a meteorické rojeBrainee X Canva/
StoryEditor

Smutná správa pre milovníkov vesmírnych úkazov. Úplné zatmenie Slnka či meteorické roje môžu zmiznúť

vseiDnes.cz25.01.2024., 11:00h

Nebeská mechanika je neúprosná. Teraz žijeme v dobe, keď si môžeme užívať pohľady na úplné zatmenie Slnka a kochať sa radou meteorických rojov. Nebude to však navždy.

Lajkuj Brainee.sk na

Úplné zatmenie Slnka nie je zase až taký vzácny jav, teda pokiaľ máš možnosť cestovať po celej zemeguli a vždy sa dostať do oblasti, odkiaľ sa dá pozorovať. Opakuje sa približne raz za jeden a pol roka, píše sa na portáli iDnes.cz.

Zatmenie Slnka v budúcnosti nebude

Minulý rok v apríli si tak mohli túto udalosť užiť ľudia zo severozápadného cípu Austrálie, východného Timoru a severozápadnej časti Papuy Novej Guiney. V roku 2021 sa potom záujemci o pozorovanie museli dostať až na Antarktídu. Tento rok v apríli bude opäť možné sledovať to, ako Slnko zmizne za pred ním prechádzajúcim Mesiacom, v štátoch ako je Mexiko, USA a Kanada. V Európe potom bude táto udalosť pozorovateľná v roku 2026 z niektorých častí Španielska.

Úplné zatmenie Slnka je možné zo Zeme pozorovať preto, že je Mesiac približne 400-krát bližšie k Zemi než Slnko a zároveň je tiež asi 400-krát menší. Nebolo to tak ale vždy. A aj v budúcnosti sa budeme musieť s týmto úkazom rozlúčiť. Mesiac sa totiž od nás vzďaľuje rýchlosťou necelé štyri centimetre za rok.

Konkrétne je to 3,8 centimetrov ročne a ako pripomína Kasha Patelová v denníku The Washington Post, je to približne rýchlosť, akou rastú nechty na prstoch na rukách. Nám pozemšťanom sa to môže zdať veľmi málo, ale z hľadiska histórie vesmíru to nie je taká vzdialená doba, keď už bude Mesiac príliš ďaleko, aby zvládol z pohľadu odniekiaľ zo Zeme celkom zakryť slnečný kotúč a vytvoriť tak úplné zatmenie Slnka.

Patelová vysvetľuje, že sa tak stane, až sa Mesiac vzdiali o približne 23,5 tisíc kilometrov. A to by malo trvať asi 620 milión rokov. Môže to ale byť o niečo skôr, ako v texte upozorňuje Noah Petro, ktorý sa v NASA teraz zaoberá prípravami misie Artemis III, počas ktorej majú pristáť ľudia na Mesiaci.

„Vzhľadom na to, že sa očakáva, že Slnko sa za tú dobu zväčší, úplné zatmenia Slnka môžu zmiznúť o niečo skôr,“ vysvetľuje Petro. To ale nebude nič oproti tomu, až sa za približne päť miliárd rokov Slnko dostane do fázy, keď mu v jadre dôjde väčšina vodíka a zo žltého trpaslíka sa premení na červeného obra.

Koniec prvého meteorického roja nového roka

Úplné zatmenie Slnka, samozrejme, nie je jediná udalosť, ktorá tu s nami nebude večne. Sú to aj pravidelné meteorické roje. Niektoré z nich sa postupne vytratia a iné možno pribudnú. Istota v tomto ohľade panuje pri tom, ktorý sa objaví ako prvý v každom roku.

image

Polárne žiary a modrý spln. PREHĽAD javov, ktoré môžeš v roku 2024 pozorovať aj na Slovensku

Meteorický roj Kvandrantidy je viditeľný približne od prvého januára vždy počas nasledujúcich desiatich dní. Zaujímavé sú aj tým, že majú relatívne krátku dobu aktivity. Je to dané tým, že ich dráha je prakticky kolmá na dráhu Zeme.

Už teraz sa však vie, že v dlhšom časovom horizonte Kvandrantidy pravdepodobne zmiznú z našej oblohy. Dráhu čiastočiek totiž ovplyvňuje najhmotnejšia planéta slnečnej sústavy Jupiter. Svojou gravitáciou postupne mení ich trajektóriu tak, že za tísicky rokov už obežnú dráhu Zeme pretínať nebudú.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/vesmir, menuAlias = vesmir, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 16:53