Cash Catch je populárny aj na Slovensku.Instagram/cash_catch_sk/
StoryEditor

Po Slovensku anonymne ukrývajú peniaze na verejných miestach. Jeden fanúšik nás sledoval, hovorí dvojica z projektu Cash catch

Viktória Revajová27.04.2024., 14:00h

Dvojica, ktorá stojí za projektom Cash catch rozdala už niečo vyše 600 eur. Aktivitu, ktorá sa stáva čoraz populárnejšou pritom financujú z vlastného vrecka. Dokedy to takto plánujú ťahať? Aj to sme sa ich opýtali v rozhovore pre Brainee.

Lajkuj Brainee.sk na

Populárny trend zo zahraničia sa uchytil aj na Slovensku. Zábavnú aktivitu, ktorá pozostáva zo schovávania peňazí na rôznych verejných miestach a následnom pátraní spopularizovala dvojica Slovákov, ktorí stoja za instagramovým profilom s názvom cash_catch_sk.

Všetko to začalo pred niečo vyše dvomi mesiacmi, keď zverejnili krátke video z Trnavy. V tom čase o nich vedel len málokto. Profil si však veľmi rýchlo získal popularitu a v súčasnosti má vyše 35-tisíc sledovateľov. Nikto z nich však netuší, kto sa za ním skrýva. My ich identitu poznáme, no dvojica si želá ostať v tajnosti. Prečo nechcú svetu odhaliť svoje tváre?

V rozhovore sa dozvieš aj to, kto ďalší sa na projekte podieľa, aký najbizarnejší zážitok majú zo svojich potuliek Slovenskom, čo by sa muselo stať, aby s projektom skončili, a dokedy plánujú aktivitu financovať z vlastných peňazí.

image

Šofér bratislavskej električky Marek: Za meškanie často môžu ľudia. Ak vás vodič nepočká, nemusí to byť len jeho škodoradosť

Ako by ste Cash catch opísali niekomu, kto túto aktivitu nepozná?

Chodíme po slovenských mestách a schovávame peniaze na rôznych verejných miestach. Následne z daného miesta natočíme niekoľko sekundové video, ktoré potom zverejníme na profile. Potom je už iba na sledovateľoch, ako rýchlo sa im podarí nájsť ukrytý poklad.

Keďže sme zo západného Slovenska, prevažne navštevujeme mestá na západe, no snažíme sa chodiť aj po zvyšku Slovenska, ak to umožňuje čas.

Ako vznikla myšlienka založiť profil Cash catch?

Prvé video sme zverejnili približne v polovici februára. Inšpirovali sme sa zahraničím. Na instagrame nás oslovil holandský profil, ktorý sa tejto aktivite venuje. Videli sme, že videá na tomto profile majú úspešnosť, celá aktivita nás zaujala a chceli sme niečo podobné vyskúšať aj my.

Robí na Slovensku ešte niekto okrem vás niečo podobné?

Projekt sme pripravovali dlhšie. Predtým než sme Cash catch spustili sme si spravili prieskum, či sa niekto na Slovensku tomu venuje. Vtedy sme nenašli podobné videá, no neskôr sme si všimli, že túto aktivitu robí jeden chalan, ktorý založil instagramový profil ulickovy_poklad. Ten sa sústredí skôr na stredné Slovensko. Po tom, čo sme projekt spustili sa začali podobné profily objavovať.

Váš profil má aktuálne vyše 35-tisíc sledovateľov. Čakali ste, že sa tak rýchlo presadí?

Úprimne, nečakal som, že budeme mať taký skokový nárast sledovateľov. Myslel som si, že to pôjde pomalšie. 

Prišlo to z ničoho nič. Spustilo to až naše štvrté video, ktoré má 1,6 milióna videní. Prvé príspevky nemali až takú úspešnosť. Po prvých dvoch videách sme mali do sto sledovateľov, následne sa to celkom rozbehlo. 

Všimla som si, že niekedy zverejníte len indíciu vo forme hádaniek. Je to vaša iniciatíva alebo ste sa tiež niekde inšpirovali?

Tieto hádanky sú naša iniciatíva, na zahraničných profiloch sme to veľmi nevideli. Stále rozmýšľame nad tým, čo by sme do tohto konceptu mohli pridať.

Snažíme sa aktivitu trochu ozvláštniť, a preto zapájame rôzne hádanky alebo vopred zverejníme čas a miesto, kde bude pátranie prebiehať. Keď zverejníme video, ktoré zachytáva priamo skrýšu, väčšinou odmenu nájde len človek, ktorý má to šťastie, že sa nachádza v okolí. Chceme, aby mali šancu viacerí, preto raz za čas zverejňujeme informácie vopred.

Prvá výzva na pátranie teda prišla pred dvomi mesiacmi. Počkali ste na mieste, aby ste vystriehli prvého pátrača? Zvyknete to robiť alebo sa spoliehate na to, že sa ľudia pochvália s úlovkom na instagrame?

Pri prvej výzve nie, pretože v tom čase sme ešte nemali žiadnych sledovateľov, takže sme netušili, ako dlho potrvá kým odmenu niekto objaví. Teraz už zvyknú ľudia nájsť odmenu do desiatich minút. Vždy, keď máme čas, radi sa na to pozrieme.

Podieľa sa na projekte Cash catch ešte niekto okrem vás dvoch?

Venujeme sa tomu len my dvaja. V prípade, že sme na dovolenke nás zastupuje kamarát. Raz za mesiac nám vypomôže ešte jedna osoba, s ktorou sme sa spojili - Martin Choma. On chodieva na východ, čiže nám vypomáha pokryť aj túto oblasť.

Vaše identity sú pre fanúšikov neznáme. Prečo chcete ostať v tajnosti? 

Na jednej strane, nie sme príliš extrovertné typy. Ale je lepšie byť v anonymite aj z praktického hľadiska. Ak by ľudia vedeli, ako vyzeráme ľahko by nás mohli odhaliť pri ukrývaní odmien. Vtedy by to stratilo zmysel. 

Podarilo sa niektorému z fanúšikov odhaliť vašu identitu?

Keď sme organizovali výzvu v Košiciach, takmer sa to jednému podarilo. Vtedy sme zverejnili informáciu s miestom skrýše a čas deň vopred. Nasledujúci deň sme na miesto prišli s hodinovým predstihom, no už v tom čase tam striehol jeden pátrač. Neodhalil nás úplne, no asi sa mu zdalo podozrivé, že sme sa tam motali. Chvíľu nás sledoval, no potom sme sa mu stratili.

Máte zo svojich potuliek slovenskými mestami a ukrývania pokladov ešte nejaké bizarné alebo humorné zážitky?

Cez víkend, keď sme boli na Kuchajde v Bratislave sa nám stala taká vec. Popri jazere sú rozmiestnené stánky s občerstvením, ktoré sú momentálne zatvorené. Práve tam sme našli škáru, ktorá sa zdala ako vhodná skrýša. Keď sme tam však schovávali peniaze, akosi zapadli, takže tam ostali a museli sme umiestniť ďalšie na iné miesto. Možno sa v lete bufetár poteší, keď otvorí stánok a nájde ich. (smiech)

Humornú situáciu sme zažili aj v Košiciach. Keď už bola odmena ukrytá a hádanka zverejnená, na miesto celkom vtipne došprintoval jeden sledovateľ, hodil bicykel o zem a utekal hľadať skrýšu. Bolo vtipné to sledovať.

Tím Cash Catch

Naším plánom je získať spolupráce, vďaka ktorým by sme mohli odmeny financovať a časom investovať aj do vyšších súm.

Ako ľudia reagujú na tento projekt, stretli ste sa aj s kritikou?

Väčšinou sa stretávame s pozitívnymi ohlasmi. Možno sa našlo pár komentárov, ktoré riešili, či to nemá negatívny vplyv na deti, aby si nemysleli, že peniaze môžu len tak nájsť pohodené na ulici, respektíve získať bez nejakej práce. 

Stretli sme sa aj s niekoľkými komentármi, v ktorých ľudia spochybňujú, či peniaze naozaj nechávame na danom mieste a nenechávame si ich po natočení videa. Asi to píšu skôr takí, čo nás nesledujú. Tí, ktorí náš profil poznajú vedia, že príspevky od nálezcov zverejňujeme. Vytvorili sme na to výber príbehov, kde sa to dá dohľadať.

K bankovkám prikladáte aj odkaz na váš instagramový profil a nálezcov vyzývate, aby vás v príspevkoch označili aj kvôli tomu, aby ďalší pátrači už na miesto nechodili zbytočne. Robia to tak všetci? 

Väčšinou áno, možno 7 z 10 ľudí sa nám ozve. Niekedy sa stane, že nás nálezca nekontaktuje, ale to nevieme ovplyvniť. 

image

Foodblogerka Kristína Suchánková: Nie som fanúšikom jaterníc či držiek, vyskúšam však hocičo​

Projekt financujete z vlastného vrecka. Koľko peňazí ste už doposiaľ rozdali?

Presne to nerátam, ale keď som si to dávnejšie spočítal, bolo to približne 500 eur. Teraz by suma mohla odhadom dosahovať 600 až 700 eur.

Akú najväčšiu odmenu mohli pátrači získať? Plánujete odmeny časom navýšiť?

Päťdesiat eur. Naším plánom je získať spolupráce, vďaka ktorým by sme mohli odmeny financovať a časom investovať aj do vyšších súm.

Dokedy Cash catch plánujete financovať z vlastných zdrojov?

Zo začiatku sme možnosti spoluprác príliš nehľadali. V posledných týždňoch sme sa začali obzerať a nejaké už aj riešime. Uvidíme, ako nám budú narastať sledovatelia a záujem o spolupráce. Žiadne limity sme si nedávali, čiže uvidíme, ako to pôjde. 

image

Marián pracuje ako stevard: Na palube lietadla niekoľkokrát došlo k úmrtiu aj pôrodu

Existuje aj možnosť, že by ste s týmto projektom skončili, ak sa nenájdu nejakí podporovatelia?

Zatiaľ sme o tejto možnosti neuvažovali, takže to momentálne neprichádza do úvahy. Keby sa však stalo, že by sme dajme tomu rok nevedeli dohodnúť žiadnu spoluprácu a klesol by aj záujem, potom by sme o tom možno uvažovali. Zatiaľ je to nová vec a skôr sa zamýšľame nad tým, ako ju rozvíjať a nie o konci projektu.

V jednom z komentárov pod vašim príspevkom sa objavila domnienka, že sa snažíte nazbierať sledovateľov a potom profil predať. Je možné, že by to mohlo skončiť takto?

Nerobíme to s týmto cieľom a predaj profilu nezvažujeme. Možno sme dostali narážku toho typu, že sa snažíme nahrabať sledovateľov a potom zmeníme koncept profilu, ale to taktiež nemám vôbec v pláne. 

Chceme to udržať v tomto štýle a prípadne to ozvláštniť, keď sa nám podarí vymyslieť koncept, ktorý by to spravil zaujímavejším. Zatiaľ sa však plánujeme držať toho, čo robíme.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/zabava, menuAlias = zabava, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 14:02