StoryEditor

Môže byť konateľ „nezamestnaný“? Treba na webovú službu živnosť? Pýtajte sa v našej Poradni

09.12.2013, 10:20
V seriáli Občianske džudo sa pýtajte, čo vás zaujíma v sociálnej, právnej, finančnej či podnikateľskej oblasti. Naši experti vám odpovedia.

 

Bezplatné webové služby a živnosť


Otázka: Chcem spustiť svoju internetovú stránku na inzerovanie produktov, podobne ako sú mnohé iné „bazárové“ weby. Ibaže moje služby by boli bezplatné, čiže nemal by som z toho žiadny príjem. Je možné, bolo by možné robiť to aj bez živnosti?

Odpoveď: Ste si istý, že nebudete mať z toho žiaden príjem ? Nebudete tam náhodou predávať reklamný priestor? Nebude možné inzeráty „topovať" za poplatok? Aj Facebook je zadarmo, ale zarába na reklame. Ale ak by ste z toho naozaj nemali žiaden príjem, predpokladám, že nie je potrebná živnosť, ani nič podobné.

Konateľ na podpore


Otázka: Som na podpore, ktorá sa skončí v decembri. V októbri som si založila s. r. o., zatiaľ však nefunguje, peniaze do nej len dávam. Musím sa hneď, ako sa skončí podpora, nahlásiť ako dobrovoľne nezamestnaná, alebo som to mala spraviť hneď, keď s. r. o. vznikla? Som konateľka, no nie som vo firme zamestnaná. Alebo môžem ostať ďalej registrovaná na úrade práce, ktorý za mňa bude platiť do zdravotnej poisťovne a ako dobrovoľne nezamestnaná sa nahlásim, až keď bude firma reálne fungovať (budem mať prvú „plusovú“ faktúru)?

Odpoveď: Na účely zamestnanosti sa konateľ s. r. o. považuje za SZČO. V evidencii uchádzačov o zamestnanie takáto osoba nemôže byť vedená. To, že ste sa stali konateľom, ste mali na úrade práce nahlásiť do ôsmich dní od vzniku tejto skutočnosti. Evidencia na úrade je dobrovoľná, nevzniká vám zákonná povinnosť byť v evidencii uchádzačov o zamestnanie, ale ste povinná ako dobrovoľne nezamestnaná osoba sama si hradiť zdravotné poistenie. Ziskovosť s. r. o. na povinnosť platiť si zdravotné poistenie nemá vplyv.

 

Kedy sa oplatia dohodári

 

Otázka: Manžel potrebuje zamestnať ľudí na prácu na dohodu. Manžel je živnostník a potrebujeme vedieť, čo všetko je na to potrebné a či sa to oplatí.

Odpoveď: Zamestnávateľom môže byť fyzická osoba – podnikateľ alebo právnická osoba. Na zamestnanie zamestnanca musí mať manžel štatút zamestnávateľa podľa predchádzajúcej vety: musí byť nahlásený na príslušný daňový úrad ako platiteľ dane zo závislej činnosti, byť zaregistrovaný v zdravotnej a Sociálnej poisťovni ako zamestnávateľ. Následne musí uzatvoriť s budúcim zamestnancom príslušnú dohodu. Otázku „či sa to oplatí“ nie je možné zodpovedať. Je to otázka potrieb, priorít a finančných možností zamestnávateľa. Z dohody sa platia odvody ako z pracovného pomeru. Ak by pracovali bez zmluvy čo i len deň a prišiel na to inšpektorát práce, od novembra je minimálna pokuta za nelegálne zamestnávanie dvoch a viac ľudí 5-tisíc eur, zdôrazňujem slovo minimálna. To môže byť pre mnohých menších podnikateľov likvidačné, preto treba radšej zniesť celú byrokratickú agendu aj zaplatenie odvodov.

 

Slováci v zahraničí verzus dane


Otázka: Majú rodičia pracujúci v zahraničí s dvoma deťmi nárok na bonus na Slovensku? Manželka má v zahraničí posledné dva roky aj svoju firmu, v Anglicku poberajú prídavky na deti, zo SR nepoberajú nič. Ich dcéra sa narodila tam a syn tu, mali by nárok na bonus aj po minulé roky? Aké sú podmienky pre takýchto pracujúcich v zahraničí?


Odpoveď: Pokiaľ sú rodičia daňovými rezidentmi SR, to znamená, že majú na území SR trvalý pobyt alebo sa tu obvykle zdržiavajú alebo ak nemajú trvalý pobyt na území SR, ale sa tu zdržiavajú aspoň 183 dní v príslušnom roku, sú povinní podať daňové priznanie z celosvetových príjmov na Slovensku. Podmienkou na priznanie daňového bonusu je príjem zo závislej činnosti aspoň vo výške 6-násobku minimálnej mzdy, čo je za rok 2013 aspoň 2 026,20 eura. Pri príjme z podnikania je podmienkou vykázanie kladného základu dane. Daňový bonus si v prípade nároku uplatní jeden z rodičov cez podané daňové priznanie. Pokiaľ boli za minulé roky zdanené príjmy otca na Slovensku, nárokovanie daňového bonusu spätne je možné cez dodatočné daňové priznanie.

 

Evidencia výdavkov


Otázka: Ako a kde mám zaevidovať prijatú platbu za vykonanú službu, ktorá mi príde na účet? Mám ju zapísať ako príjem v pokladničnej knihe, aj keď to nie je príjem v hotovosti? Má byť aj platba z tohto účtu, napríklad za zriadenie webovej stránky, napísaná ako výdaj v pokladničnej knihe, aj keď to nie je výdaj v hotovosti?

Odpoveď: V jednoduchom účtovníctve máte knihu – peňažný denník, tam píšete výdavky a príjmy podľa toho, či ide o pokladňu (hotovosť) alebo o bankový účet. Nakoniec sa všetko sčítava. Keďže máte problém so základnými pojmami, odporúčam si zaobstarať nejakú odbornú literatúru, daňové zákony a taktiež kvalitný softvér. Ak popri podnikaní budete mať čas sledovať legislatívu a viesť si evidenciu, tak jednoduché účtovníctvo sa naučíte pomerne rýchlo, no treba sledovať aj zákony a ich zmeny.
Ak už čas nebudete mať alebo sa budete chcieť venovať svojmu podnikaniu naplno, zverte túto agendu radšej odborníkovi.

 

01 - Modified: 2005-10-16 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Vojvoda z Yorku: Britských investorov lákajú slovenské letiská
01 - Modified: 2024-04-16 05:16:58 - Feat.: - Title: Bidenovci zverejnili daňové priznanie, zarobili vyše 600-tisíc dolárov 02 - Modified: 2024-04-15 08:30:00 - Feat.: - Title: Drahé palivo na pumpách? Poradíme vám, ako dokážete znížiť spotrebu vášho auta 03 - Modified: 2024-04-13 06:37:53 - Feat.: - Title: Voľba na istotu? Toto je 10 najspoľahlivejších rodinných áut, podľa samotných majiteľov 04 - Modified: 2024-04-13 05:24:35 - Feat.: - Title: Každý piaty Slovák jazdí v lete na zimných pneumatikách. Expert varuje pred rizikom 05 - Modified: 2024-04-02 10:49:57 - Feat.: - Title: Zlozvyky a časté chyby vodičov: Toto s automatickou prevodovkou radšej nerobte
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
29. apríl 2024 01:34