StoryEditor

Byt možno prepísať len na jedného z manželov. Legálne

06.11.2014, 06:00
Manžel chce prepísať na manželku polovicu bytu. Nie je to však také jednoduché. Všetko totiž stojí a padá na bezpodielovom spoluvlastníctve bytov.

Naša čitateľka HN Poradne nám napísala. „S manželom užívame v bezpodielovom spoluvlastníctve byt. Nakoľko muž je dlhodobo nezamestnaný, hradím všetky výdavky spojené s bytom iba ja. Po dohode chce prepísať svoju polovicu bytu na mňa s jeho doživotným užívaním nehnuteľnosti." Zaujíma ju, ako má postupovať a čo by bolo pre nich najvýhodnejšie.

Byt darujte niekomu tretiemu

Ako jej radí právnička Hedviga Takáčová, počas trvania bezpodielového spoluvlastníctva manželov (BSM) nemôže manžel manželke darovať svoju polovicu bytu. „Najjednoduchšie a najrýchlejšie riešenie by bolo, keby ste darovali obaja byt v BSM tretej osobe. Táto by následne byt darovala vám, hoci je to trochu neobvyklé."

Ak má manžel dlhy, treba ich vysporiadať podľa Občianskeho zákonníka, pretože inak by mohol veriteľ napadnúť darovaciu zmluvu. Ďalšou možnosťou je darovať nehnuteľnosť deťom, a to s právom doživotného užívania bytu obomi manželmi v celosti. „Táto možnosť by bola pre vás najvýhodnejšia, aj s ohľadom na prípadné dedenie pri úmrtí niektorého z vás," radí právnička.

Najrýchlejšie konanie? Keď podnikáte

Radu našej čitateľke poskytol aj advokát Milan Ficek. „Váš problém môžete vyriešiť aj zrušením bezpodielového spoluvlastníctva manželov počas manželstva. Najrýchlejšie k tomu dôjde, ak jeden z manželov podniká. To je však potrebné riešiť súdnou cestou."

Následne treba uzatvoriť dohodu o vysporiadaní BSM, na základe ktorej sa naša čitateľka stanete výlučnou vlastníčkou nehnuteľnosti. V takejto dohode je možné zriadiť aj právo doživotného užívania nehnuteľnosti manželom. 


Zrušiť BSM počas trvania manželstva možno len rozhodnutím súdu, na návrh niektorého z manželov a to: 
- zo závažných dôvodov, najmä ak by ďalšia existencia BSM odporovala dobrým mravom (alkoholizmus, gamblerstvo, zadlžovanie atď.)
- ak by druhý manžel získal oprávnenie na podnikateľskú činnosť 
- rozhodnutím súdu v trestnom konaní o prepadnutí majetku, ktorý tvorí BSM
- rozhodnutím súdu o vyhlásení konkurzu na majetok podnikateľa.  BSM vtedy zanikne a to priamo zo zákona. 

01 - Modified: 2006-12-12 10:04:46 - Feat.: 0 - Title: Elektrina sa odrazí na cenách v obchodoch
01 - Modified: 2024-04-25 05:14:43 - Feat.: - Title: Viete, aké ste manželky podľa horoskopu? Tieto znamenia sa radia k tým najlepším 02 - Modified: 2024-04-19 11:58:00 - Feat.: - Title: Klára Issová je single takmer 20 rokov: „Vycvičila som sa samote.“ Prečo si myslí, že vzťah nevydrží? 03 - Modified: 2024-03-22 10:53:42 - Feat.: - Title: Zlatica (56): Neslušný návrh. Manžel ako vždy hypnotizoval obrazovku, tak som mávla rukou a išla! 04 - Modified: 2024-03-07 09:59:12 - Feat.: - Title: Komička Simona o svojom manželovi: Toto na ňom neznáša. Ktorú hádku dokáže stále vyťahovať? 05 - Modified: 2024-03-07 12:30:38 - Feat.: - Title: Porotkyňa Tatiana Drexler o prvom manželstve: Prečo nám to s exmanželom nevyšlo?!
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
28. apríl 2024 12:22