Harvardskí výskumníci sa zamerali tiež na to, čo s ľuďmi robí kombinácia meditácie a jogy. Ukázalo sa, že obe tradičné techniky menia metabolizmus na bunkovej úrovni, a zlepšujú tak odolnosť organizmu proti stresu aj proti rade ochorení. Ďalšie série experimentov s rôzne starými ľuďmi potom ukázali, že podobný efekt môže mať meditácia aj sama o sebe.Pixabay
StoryEditor

Meditácia: Benefity a nástrahy čoraz populárnejšej aktivity

27.05.2019, 13:37
Zdanlivo nudná činnosť, no za posledné roky nabrala na popularite. V rozpore s niektorými predstavami zvyčajne neslúži na to, aby sa človek dostal do tranzu a prechodne prestal vnímať, čo sa deje okolo. Naopak, cieľom je zdisciplinovať roztržité myšlienky a v maximálne bdelom stave s pokojom prijímať všetky prichádzajúce vnemy.

Pohodlne sa usaďte, prípadne si ľahnite na chrbát a postupne uvoľnite celé telo. Potom sa pokúste ovládnuť myšlienky a sústrediť sa na svoj dych, poprípade na jeden bod, na ktorý upriete zrak. Alebo bdelo sledujte všetky vnemy z okolia, no nijako ich nehodnoťte, nedajte sa nimi ovplyvniť, iba ich vľúdnym spôsobom berte na vedomie.

Zostávajte pri tom nehybní a snažte sa, aby sa myšlienky nerozleteli a vy aby ste neprešli do denného snenia. Ak sa vám to podarí, meditujete. Počiatky umenia meditácie by sme mali hľadať už v praveku, v experimentoch vtedajších šamanov so zmenenými stavmi vedomia. Získané poznatky od nich prevzali a ďalej rozvíjali jogíni.

Oni ani šamani nemali k dispozícii metódy vedeckého skúmania a prístroje merajúce mozgovú aktivitu. Čím, naopak, oplývali, bol čas. Jedna generácia za druhou po tisíce rokov používala svoju myseľ ako skúmaný objekt aj ako nástroj, ktorý im výskum umožňoval. Prísna sebareflexia a detailné sledovanie vlastných myšlienok a pocitov im pomohlo dostať sa pri ovládaní mysle možno oveľa ďalej, ako dokážu súčasní psychológovia.

Spustite aplikáciu a uvoľnite sa
Meditácia nabrala za posledné roky na popularite.Praktizujú ju celebrity – napríklad Oprah Winfrey, Hugh Jackman, Paul Mc- Cartney a, samozrejme, Richard Gere, vyznávač budhizmu a blízky priateľ dalajlámu. Slávny herec vyhlásil, že mu meditácia pomáha zbavovať sa stresu. Spoľahlivých prieskumov, ktoré by prinášali konkrétne čísla, koľko „bežných“ ľudí sa meditácii venuje, existuje len veľmi málo. Skôr sú k dispozícii hrubé odhady.

Server ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2017-09-05 20:51:44 - Feat.: 0 - Title: Joga a meditácia chránia naše gény. Aj pred rakovinou, dokázali vedci
01 - Modified: 2024-04-08 22:00:00 - Feat.: - Title: Ventilovanie neznižuje hnev, ale niečo iné áno, zistila veľká štúdia 02 - Modified: 2023-02-22 09:56:45 - Feat.: - Title: Zažeňte chmúry. Vneste si ľahkosť a pokoj do hektických dní 03 - Modified: 2022-10-30 11:00:00 - Feat.: - Title: Zamýšľal si sa niekedy nad tým, prečo hmkáš? Nie je to zbytočný zvuk, má zaujímavé zdravotné výhody 04 - Modified: 2022-10-15 11:30:20 - Feat.: - Title: Tipy, čo robiť, ak si nemôžeš dovoliť terapiu. Dávaj si však pozor, nie sú jej náhradou 05 - Modified: 2023-07-10 14:00:00 - Feat.: - Title: Sleep tourism: Ísť na dovolenku a spať. Globálny fenomén vyhľadáva čoraz viac ľudí
menuLevel = 2, menuRoute = science/medicina, menuAlias = medicina, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
06. máj 2024 23:36