StoryEditor

Nočná starostlivosť je hit. Spite a dajte na rady Aziatiek

12.02.2014, 23:00
Autor:
iDnesiDnes
Čím viac stresu zažívame počas dňa, tým viac nášmu telu prospieva dlhý a hlboký spánok. Platí to aj pre pleť.

Čím viac stresu zažívame počas dňa, tým viac nášmu telu prospieva dlhý a hlboký spánok. Platí to aj pre pleť: v noci má jedinečnú príležitosť na to, aby sa po náročnom dni zregenerovala. Kvalitná a dobre vybraná kozmetika môže pomôcť k tomu, aby sme sa vyspali do ružova. Nič neprospieva pleti tak, ako kvalitný spánok. Všetci to vieme, málokto z nás to rešpektuje. "Lenže práve keď spíme, uvoľňuje sa melatonín - hormón, ktorý podnecuje pleť k tomu, aby sa regenerovala," vysvetľuje dermatologička Yvonne Bergerová, ktorá spolupracuje so značkou Nivea. "Práve vďaka nemu má pokožka hebký a plný vzhľad."

Čím sme starší, tým dôležitejšie je sa poriadne vyspať, tvorba melatonínu sa totiž s pribúdajúcimi rokmi spomaľuje, podotýka expertka. A dodáva, že mnohých z nás trápia aj ďalšie hormonálne problémy: "Keď dostatočne nespíme, tvorí sa v tele nežiaduci stresový hormón kortizol. Práve on môže za tmavé kruhy pod očami aj za oslabovanie kolagénových vlákien, ktoré sa starajú o pružnosť pleti." Spánok neoklamete, myslí si dermatologička. Musí byť dostatočne dlhý, ale aj hlboký. "Choďte spať pred polnocou a doprajte telu aspon šesť hodín odpočinku," radí odborníčka. "Ak ste si ho v noci skrátili, ale máte možnosť si krátko zdriemnuť cez deň, urobte to. "Dodáva tiež, že melatonín sa tvorí lepšie v tmavej miestnosti - vypnite preto na noc počítač a zatiahnite záclony.



 

Natrite to nečistotám
Pre zdravie pleti však môžeme urobiť viac. V prvom rade nezanedbávať nočnú starostlivosť. "V noci je totiž ochranná bariéra pokožky o niečo nižšia, a tak lepšie vstrebáva hydratačné a výživné látky z kozmetiky," opisuje Yvonne Bergerová. Rovnaký názor má Barbora Marckx z kozmetického salónu Beauty Day Spa Éminence Organic Skin Care: "Večer by som preto volila intenzívnejšiu starostlivosť," hovorí. Dôkladné čistenie pomocou vhodného mlieka a tonika by podľa nej malo byť samozrejmé; v centre pozornosti sa ale ocitá tiež dobre zvolený nočný krém. Bude skôr hutnejší a výživnejší ako denný, zvyšok záleží od typu a stavu pleti: "Každá potrebuje hydratovať a dodať živiny, ale zvyšok už je individuálny."


Chcete niečo navyše? "Do nočného režimu zahrňte aj peeling," radí expertka. "U mladej pleti pomáha odstrániť nečistoty z pórov, u tej zrelej má ešte dôležitejšiu funkciu: odlučuje odumreté bunky a minimalizuje vrásky. "Obrusovať pokožku tváre každý večer - hoci jemným prípravkom - sa ale neodporúča. Obvykle stačí peeling použiť dvakrát týždenne, záleží ale na druhu výrobku aj typu pleti. Barbora Marcx nedá dopustiť ani na najrôznejšie séra. Práve tie by sa podľa nej mali stať bežnou súčasťou večernej rutiny," pritom ich mnoho ľudí úplne ignoruje. Kvalitné sérum má ale blahodarné účinky, pôsobí v podstate ako infúzia čistých vitamínov."




V obchodoch a v kozmetických salónoch nájdete mnoho druhov sér: väčšina je omladzujúca, vyživujúca alebo určená na konkrétne problémy pokožky. Ide o veľmi čisté koncentráty účinných látok, často to býva "zázračná" kyselina hyalurónová alebo rôzne zmesi vitamínov či minerálov. Nanášajú sa na vyčistenú pleť, stačí vždy pár kvapiek, buď samostatne alebo pod vrstvu krému. Skvele pôsobí práve cez noc, kedy majú možnosť sa lepšie vstrebať.


Krása z Kórey
Rozdiel medzi denným a nočným krémom už poznáte, vhodné sérum používate, pleť čistíte pravidelne a dôkladne - a napriek tomu vám niečo chýba? Nová revolúcia v nočnej starostlivosť prichádza z Ázie. Juhokórejské kozmetické firmy boli napokon vždy vpredu, napríklad BB krém používali tamojšie ženy už v 80. rokoch. Pozadu nezostáva ani Japonsko, Thajsko alebo Čína.

Súčasným hitom, ktorý sa pomaly šíri aj na západ, sú nočné masky. Fungujú jednoducho a efektívne. Nanesiete ju večer na konci celej rutiny - Kórejky pod ne nanášajú obľúbené sérum, pre extra hydratáciu i nočný krém - a idete spať. Do rána sa prípravok vstrebe a vy sa prebudíte s rozžiarenou, odpočinutou a vyhladenou pleťou. Podľa potreby môžete masku používať každý deň, alebo len dvakrát či trikrát do týždňa. Žiadny strach, táto nočná špecialita pleť nezaťaží ako prípravky, na ktoré sme bežne zvyknutí. "Mávajú gélovú textúru, sú menej hutné než tradičné masky a ako väčšina nočných krémov. Do pokožky sa vstrebú okamžite, takže nemáte pocit umastenej tváre," vysvetľuje redaktorka americkej ELLE Eva Chen, ktorá masky vyskúšala priamo pod rukami soulských expertov.

Marie Barvínková, idnes.cz

01 - Modified: 2006-01-19 15:29:39 - Feat.: 0 - Title: Ministerstvo mení ľudí v elektrárňach
01 - Modified: 2024-05-02 22:00:00 - Feat.: - Title: Štúdia: Ľudia, ktorí spia menej ako určité množstvo hodín, majú vyššie riziko cukrovky 02 - Modified: 2024-04-30 10:28:28 - Feat.: - Title: Robia vás aj o pár rokov staršie: Na tieto chyby by ste si pri líčení mali dať veľký pozor 03 - Modified: 2024-04-26 11:46:19 - Feat.: - Title: Ako často meniť pyžamo? Na internete sa strhla búrlivá diskusia, vyjadrili sa k tomu aj odborníci 04 - Modified: 2024-04-20 07:00:00 - Feat.: - Title: Menej je niekedy viac: Vďaka skinimalizmu bude vaša pleť prirodzenejšia a autentickejšia 05 - Modified: 2024-04-17 12:00:00 - Feat.: - Title: Ak toto po prebudení robíš aj ty, nečuduj sa, že si vkuse unavený. Prečítaj si, čo pre lepší spánok pravidelne robia odborníci
menuLevel = 2, menuRoute = science/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
07. máj 2024 17:25