StoryEditor

Prichádza čas na klobúky. Experimentujte, alebo skúste klasiku

17.10.2013, 00:02
Autor:
iHNediHNed
Klobúk, ohrozený módny druh, sa s príchodom jesene vracia na scénu. Hodí sa nielen na dostihy či svadby, ale aj do ulíc.


Minimalistický štýl od Marks and Spencer. Snímka: Marks and Spencer

Vítajme doplnok, ktorý bol kedysi nutnosťou, neskôr výstrednosťou a dnes? Dnes je príjemnou a zábavnou alternatívou k dotvoreniu štýlu. Prikryť hlavu a zvýrazniť sa tým v dave vyžaduje istú dávku odvahy. Keď však ponesiete klobúk s istou ležérnosťou, nemôžete sa strápniť. Džínsy s košeľou, svetrom, sakom alebo koženou bundou a k tomu klobúk v pánskom štýle, to je ideálny komplet do jesenných dní pre mužov aj ženy.

Klobúky v klasickej fazóne ponúkajú celkom jednoduchý spôsob, ako sa predviesť. Zvyšujú postavu a vyvolávajú atmosféru nadradenosti. Dievča s širákom v hippie štýle alebo zrelá dáma v minimalistickom klobúčika zrejme upútajú pozornosť, naskrze však pozitívnu.

Pokrývky hlavy sú nedocenené. Hodia sa do zlého počasia, ale dokážu vás aj zachrániť, keď si nestihnete umyť či načesať vlasy. V sekunde budete elegantná!

Pre každú hlavu, príležitosť aj náladu existuje klobúk. Za vyskúšanie v obchode nič nedáte. Experimentujte. Vyberte si pre seba ten pravý kúsok , ktorý umocní váš každodenný šarm.


Fedora (na snímke), dodnes najrozšírenejší typ klobúka, sa prvýkrát objavil v roku 1882. Na hlave ho mala Sarah Bernhardtová, predstaviteľka ruskej princeznej Fedory, hlavnej postavy divadelnej hry Victoriena Sardoua.

Na konci 19. storočia sa z pôvodne ženského modelu stal predovšetkým klasický pánsky klobúk, vyrábaný po celom svete v miliónoch kusov. Stal sa symbolom doby americkej prohibície a gangstrov a detektívov 30. rokov 20. storočia, k čomu prispeli aj hollywoodske štúdiá. Moderná renesancia Fedory je neodmysliteľne spätá s klobúkom Indianu Jonesa v podaní Harrisona Forda.

Fedora má trochu pretiahnutý tvar, mäkkú korunku s širším okrajom, ktorá je zvyčajne tvarovaná tak, aby tienila oči. Na vrchole koruny je často podlhovastá alebo trojuholníková priehlbina a po stranách koruny bývajú vymodelované jamky. Fedora, ktorú vyrába už od roku 1865 aj firma Stetson, je elegantný, štýlový klobúk, ktorý svojho nositeľa perfektne chráni pred nepriazňou počasia. Klasická fedora je plstená, ale existujú aj variácie z kože či bavlny.


Pre dámy aj pánov. Nadčasový unisexový klobúk z plsti, Takko


Ako z 20. rokov, Žiarivo jednoduchý, Next


Úložné a dekoratívne. Papierové škatile na úschovu klobúkov, Debenhams


Pánske záležitosti. Klasický čierny klobúk Stetson Penn, Sekora.cz


Americká legenda. Klobúk s kontrastnou stuhou, Stetson Radford, Sekora.cz

Klára Klempířová, ihned.cz

01 - Modified: 2005-07-21 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Nezabudnuteľná dovolenka na mori
01 - Modified: 2016-11-07 10:49:10 - Feat.: - Title: Francúzska väznica zverila kľúče väzňom. Výsledky sú pozoruhodné 02 - Modified: 2017-05-24 13:50:11 - Feat.: - Title: Žena vylúčila cukor z jedálnička na 7 dní. Čo sa udialo s jej pleťou? 03 - Modified: 2014-12-06 22:05:01 - Feat.: - Title: Návrh na kanceláriu budúcnosti. Sedieť sa v nej takmer nebude 04 - Modified: 2014-09-03 05:44:42 - Feat.: - Title: V každom z nás číha beštia. Experimenty, ktoré dokázali „čaro“ manipulácie 05 - Modified: 2014-07-15 11:03:23 - Feat.: - Title: Ďalší experiment. Pozrite sa, ako reagujú ľudia pri vyzliekaní sa
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
29. apríl 2024 16:33