StoryEditor

Slováci v januári jedli zdravšie. Objednávali si menej burgerov (vyhodnotenie)

10.02.2014, 23:00
Autor:
stlstl
Podľa portálu DajmeJedlo.sk sme v januári jedli lepšie, objednávali sme si viac zdravších jedál.

Svedčí o tom aj to, aké jedlá si objednávajú z reštaurácií. Z porovnania decembra a januára vyšlo, že o 20 percent stúplo objednávanie sushi, o 15 percent cestovín a o 10 percent šalátov. Na druhej strane, až o 30 percent klesli objednávky burgerov a o 20 percent mäsitých jedál. Vyplýva to z údajov portálu Dajmejedlo.sk.     
 

Ako sa nám darí chudnúť po sviatkoch?

Zmenu stravovacích návykov po sviatkoch potvrdzuje aj anketa, do ktorej sa zapojili zákazníci  portálu na online objednávanie pokrmov Dajmejedlo.sk. Tí v minulých týždňoch odpovedali na otázky: Chudnete po sviatkoch? Zmenili ste svoje stravovacie návyky alebo nie? „Takmer pätina z nich odpovedala, že si vyberajú čo najdiétnejšie jedlá. Necelá tretina ľudí tvrdí, že sa snažia viac športovať a jedlo až tak veľmi neriešia. Ďalšia skoro pätina uviedla, že by radi upravili stravu, ale chýba im pevná vôľa. No a stále je aj dosť tých, ktorí jednoducho jedia to, čo im chutí,“ vysvetľuje riaditeľ DajmeJedlo.sk Filip Znamenák.



Pohyb by mal len doplniť zmenenú stravu

Kondičná trénerka Katarína Husárová prízvukuje, že základom chudnutia je predovšetkým strava a až potom samotné cvičenie. Čo sa týka športu – ideálnym je podľa nej celoročné behanie, pokiaľ to počasie dovolí. Z práve aktuálnych zimných športov je to hlavne beh na lyžiach, kde sa vieme krásne vyformovať, ale aj korčuľovanie a klasické lyžovanie. „Nevyhýbala by som sa ani plávaniu, či bicyklovaniu vo fitku. Všetko ale záleží do toho, ako rýchlo chceme schudnúť a akú máme nadváhu,“ dodáva Husárová. Radí aj to, že každý, kto sa snaží radikálnejšie schudnúť by to mal najskôr konzultovať s lekárom aj osobným trénerom.

Môžeme začať detoxom

Aj odborníci na výživu kladú dôraz na správne stravovacie návyky. Telu by sme mali zabezpečiť  vyváženú stravu v množstve, ktoré neprekročí jeho skutočné potreby.  Ideálne je jesť v menších množstvách a každopádne pravidelne - 5 krát denne.

Dobrým pomocníkom pri chudnutí, ale aj pri odstránení rôznych zažívacích problémov, únavy, či bolestí hlavy, môže byť detox. Odborníci zo školy varenia Chefparade poukazujú na to, že odstránením toxínov a následne zdraviu prospešným stravovaním, môžeme telo ochrániť pred rôznymi chorobami. Chudnutie a očista organizmu idú ruka v ruke. Ak chcete zdravo schudnúť, nezaobíde sa to bez očisty organizmu.
 

Výhercovia našej súťaže z minulého týždňa:

3. február (Peter Štefančík, Jakub Chalmoviansky, Daniel Turaček)
4. február (Lukáš Okál, Jana Čúzyová, Andrej Gyen)
5. február (Filip Moško, Martin Hýll, Monika Švecová)
6. február (Jozef Bakša, Kristína Lenická, Ľubor Kuracina)
7. február (Adriana Gajdošíková, Pavol Potisk, Renka Lomnická)

Pripravené v spolupráci s:



 

01 - Modified: 2006-01-16 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Kedy nastane ten správny čas
01 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Nutričná poradkyňa: Nie som prísny typ poradcu, aj malé zmeny totiž môžu mať veľký efekt (aj) na zdravie 02 - Modified: 2024-04-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Stratíte 15 percent hmotnosti: Ide o najúčinnejšie lieky na chudnutie histórie, tvrdí prednosta diabetológie 03 - Modified: 2024-03-30 23:00:00 - Feat.: - Title: Kto chce pribrať, nech drží diéty: Ako správne chudnúť? Prečítajte si návod na získanie správnej hmotnosti 04 - Modified: 2024-03-20 09:10:35 - Feat.: - Title: Sladené nápoje pravidelne pije každý tretí Slovák, sladkosti je každý druhý. V tomto sme sa však zlepšili 05 - Modified: 2024-03-19 15:00:00 - Feat.: - Title: Prestať diétovať, učiť sa jesť: Imunita je o správnych rozhodnutiach, tvrdí odborníčka
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
29. apríl 2024 08:54