StoryEditor

Ako schudnúť natrvalo? Zabudnite na zázračné diéty

12.01.2015, 17:56
Autor:
idnes.czidnes.cz

Tiež si na začiatku nového roka sľubujete, že konečne zhodíte nadbytočné kilá, a nikdy vám to nevyjde? Ak chcete schudnúť natrvalo, držte sa našimi odporúčaniami.

Ako schudnúť navždy a bez jojo efektu? Otázka, ktorú si kladie asi väčšina z nás, ktorí máme nadbytočné kilá a tie kilá sa nám neustále vracajú. Asi najhoršie sa chudne ľuďom, ktorí s nadváhou alebo obezitou bojujú po celý život a majú za sebou mnoho diétnych experimentov. U tých sa jojo efekt dostavuje až so železnou pravidelnosťou. Nutričná terapeutka Věra Boháčová, členka Fóra zdravej výživy, k tomu hovorí: "Ak budeme chcieť schudnúť veľmi rýchlo a čo najviac kilogramov, zaručene sa jojo efekt dostaví. Rovnako ako sme nadbytočné kilá nepozbierali cez noc, je treba dať čas aj úspešnému chudnutiu."

Chudnutie by sme podľa nej nemali brať ako krátkodobú záležitosť, ale ako dlhodobú úpravu celkovej životosprávy. Úpravy stravovacieho a pohybového režimu by potom mali byť nastavené individuálne a mali by byť splniteľné - ideálne s pomocou odborníka.




Chce to trpezlivosť
Zmyslom liečby nadváhy, a najmä obezity, nie je len zníženie telesnej hmotnosti, ale tiež zníženie tukových zásob v našom tele. A nielen to. "Cieľom liečby je zároveň ovplyvňovať ďalšie súčasné zdravotné problémy, prípadne im predchádzať, a zníženú hmotnosť si aj udržať." Ak to chceme dosiahnuť, musíme sa podľa Věry Boháčovej držať nasledujúcich pravidiel: "Dôležité je prijímať menej energie, než vydávame. V ideálnom prípade by sme to mali docieliť nielen úpravou stravy, ale aj súčasným zvýšením telesnej aktivity, teda pravidelným pohybom. Strava by tiež mala byť pestrá a pravidelná," hovorí odborníčka. Zakopaný pes je podľa nej v tom, že si ľudia často kladú nereálne ciele. "Týkajú sa najčastejšie dĺžky chudnutia - v zmysle chcem schudnúť hneď - a nastaveného režimu, ktorý sa musí individuálne prispôsobiť pre každého z nás. Svoju úlohu tu zohráva aj dlhodobý stres, ktorý môže chudnutie skomplikovať," upozorňuje.

Povedzte diéte: Nie!
Ďalším omylom je naletieť na najrôznejšie bizarné diéty. Mnoho ľudí už síce pochopilo, že sú veľmi často k ničomu, napriek tomu sa na ne mnohí z nás stále upínajú a opakovane ich skúšajú. Ktorým diétam by sme sa teda mali určite vyhnúť? "Tým, ktoré striktne zakazujú konzumáciu niektorej skupiny potravín, prípadne sú zamerané na konzumácii jednej skupiny potravín alebo určitej potraviny. Ďalej tým, ktoré sľubujú rýchle chudnutie bez jojo efektu. Nevhodné sú aj diéty krátkodobé, ktoré postrádajú odporúčania, ako režim upraviť dlhodobo, aj tie, ktoré vám sľubujú, že nie je potrebné sa hýbať. Celkom určite je nutné vyhnúť sa aj tým diétam, ktoré vás presviedčajú, že bez ich prípravkov sa účinne chudnúť nedá, a tým, ktoré používajú také zázračné prípravky, že vďaka nim nemusíte vo svojom režime nič meniť," vymenúva dlhý zoznam Věra Boháčová. Ľuďom, ktorí pri pokusoch o chudnutí opakovane zlyhali a ktorým kilá naskákala zase späť, odporúča hlavne trpezlivosť - a pomoc odborníka, ktorý im úpravu životosprávy ušije na mieru.

Bez pohybu to nepôjde
Odborne zostavený jedálniček, ktorý individuálne zohľadňuje všetky potreby človeka, ktorý chce schudnúť, aj všetky dôležité faktory vrátane aktuálneho zdravotného stavu, je často jediný vhodný spôsob, ako sa nadbytočných kíl natrvalo zbaviť. Veľmi dôležité je však tiež pridať pohyb, pretože schudnúť, bez toho aby sme sa hýbali, možno len veľmi ťažko - a navyše hrozí skôr odbúravanid svalovej hmoty miesto tuku. "Je to tiež náročnejšie pre zostavenie jedálnička. Ak sa pri chudnutí nehýbeme, o to prísnejšiu úpravu stravy musíme mať, a o to väčšie je riziko, že ju človek nebude dodržiavať," varuje Věra Boháčová. Myslite preto na to, že každá aktivita sa počíta. Aj v prípade, že nie ste zvyknutí sa hýbať, začnite. Vydajte sa napríklad na svižnú prechádzku alebo skúste pohyb v bazéne. Plávanie je zdravé a uvidíte, že kilá pôjdu dole ľahšie, a vy sa navyše budete cítiť dobre. Dôležité ale je pokračovať v pravidelnom pohybe aj potom, čo ste už pár kíl zhodili. Berte to jednoducho tak, že si nájdete ten pre vás najpríjemnejší pohyb, a už pri ňom zostanete natrvalo.



Chudnite spoločne
Pri chudnutí je tiež nesmierne dôležitá podpora najbližších. Ak sa budete snažiť jesť zdravo a ľahko, a váš partner bude vyhľadávať tučnejšie jedlá, je možné, že týmto lákadlám podľahnete a nedopracujete sa nikam. A tak ak má vaša drahá polovička tiež nejaký ten kilogram navyše, dohodnite sa a skúste zhodiť prebytočné kilá spoločne. Keď si budete s partnerom pomáhať, bude chudnutie určite účinnejší a pre vás oboch ľahšie. Zrejme to bude žena, ktorá v rodine navrhne taký scenár. Podľa Věry Boháčovej je totiž dokázané, že ženy sa zaoberajú chudnutím častejšie ako muži. "Chudne sa im ale horšie, ich metabolizmus je často zaťažený diétami a s nimi spojeným jojo efektom. Muži majú navyše výhodu v podobe väčšieho podielu svalovej hmoty. Trvá im však dlhšie, než sa rozhodnú chudnúť," hovorí odborníčka.

Nedovoľte nadváhu
Je známe, že obezita je veľký problém v celom civilizovanom svete. Vo väčšine európskych krajín trápi nadváha alebo obezita viac ako polovicu obyvateľov. Obézni ľudia a ľudia s nadváhou majú takmer štyrikrát vyššie riziko vzniku diabetu druhého typu, trikrát častejšie sa u týchto ľudí vyskytuje vysoký krvný tlak a dna, a rastie aj riziko ischemickej choroby srdca. Pri vedomí týchto súvislostí je jasné, že by sme sa - pokiaľ ide o jedlo - mali držať málo, a naopak - pohybu viac.

Čo si pamätať
Niektoré potraviny majú nezaslúžene zlú povesť a iné v nás naopak automaticky vyvolávajú dojem, že sú zdravé a vhodné pri úprave stravovacieho režimu, a pritom to tak nie je. Medzi potraviny so zlou povesťou sa v posledných rokoch dostali napríklad maslo a vajcia. Čo si teda o týchto základných potravinách myslieť? "Maslo je vhodné predovšetkým pre studenú kuchyňu. Obsahuje vitamíny rozpustné v tukoch, niektoré minerálne látky, a tiež mastné kyseliny s krátkym reťazcom. Hoci je aj zdrojom cholesterolu, ak je konzumované striedmo, nie je pre zdraviu nebezpečné, ako sa často uvádza. Vajíčka boli pre svoj obsah cholesterolu dlhú dobu zatracované. Podľa štúdií sa ale tento cholesterol nepodieľa na zvyšovaní krvného cholesterolu. Naopak - vajcia sú pre nás výborným zdrojom bielkovín a žĺtok obsahuje lecitín, ktorý prispieva k správnej funkcii kardiovaskulárneho systému a je súčasťou bunkových membrán. Takmer každá potravina má svoje pre a proti a je dôležité brať do úvahy vždy obe tieto stránky. Jedine bohatý výber kvalitných potravín a celkovo striedmy energetický príjem povedie k zdraviu," upozorňuje nutričná špecialistka Sveta zdravia Monika Bartolomějová.

idnes.cz

01 - Modified: 2007-02-12 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Rožňava má platiť sto miliónov
menuLevel = 2, menuRoute = science/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
26. apríl 2024 14:47