StoryEditor

Slovenky často užívajú zlú antikoncepciu. A ani o tom nevedia

27.10.2015, 13:51

Milióny žien každý deň, v tú istú hodinu, prehĺtajú malú tabletku. V domnení, že tým uľahčujú život sebe i svojmu partnerovi. Posledné roky však dochádza k obratu, ich počet neustále klesá. Aj medzi Slovenkami.

Pred pár dňami uplynulo 135 rokov od narodenia Marie Stopes, britskej paleobotaničky, bojovníčky za ženské práva a propagátorky antikoncepcie. Práve preto sme sa rozhodli tému ochrany pred neželaným tehotenstvom otvoriť opäť. Lebo jedno je isté: ľudia ako takí, či už ženy alebo muži, stoja pred otázkou ako zabrániť počatiu odjakživa. Doslova. Či už sú dôvody neotehotnieť ekonomické, morálne alebo zdravotné, chceme si byť istí, že rozhodnutie splodiť potomka máme dokonale pod kontrolou.


Čísla nepustia
Na úvod zopár čísiel. Minulý rok podľa oficiálnych údajov Národného centra zdravotníckych informácií využívalo akúkoľvek z metód antikoncepcie takmer 270-tisíc žien. Zmenu v ich postoji najviac vidno v porovnaní s rokom 2007, keď ju užívalo viac ako 400-tisíc žien (najviac za posledných pätnásť rokov). Prepad zaznamenáva najmä hormonálna antikoncepcia. Táto situácia nastala napriek tomu, že podľa gynekológa Jozefa Španku je na trhu už piata generácia a poznáme takmer sto značiek len jej tabletkovej formy.


Hovädzia žlč a kýchanie
Ak by sme začali „od Adama“, musíme podotknúť, že pravekí ľudia nemali ani potuchy o spojení medzi súložou a tehotenstvom. O svojej nevedomosti nám síce nezanechali žiadnu správu, môžeme to však predpokladať na základe porovnania s príslušníkmi primitívnych kmeňov, ktorí sa ešte dnes na zemeguli vyskytujú. S pribúdajúcimi vedomosťami z oblasti biológie a medicíny si však vtedajší myslitelia začali dávať zistené poznatky do súvislostí, a aj keď sa nám dnes niektoré metódy sexuálnych ochrán zdajú vtipné, či odpudzujúce, v tej dobe mali svoje opodstatnenie, pretože vychádzali z vtedajších aktuálnych vedomostí. Napríklad nekorunovaný kráľ stredovekej islamskej gynekológie Al- Rázi, ako píše aj známy český sexuológ Radim Uzel vo svojej knihe 4000 let antikoncepce, odporúčal ako látky s antikoncepčným účinkom hovädziu žlč, ušný maz zo zvierat, alebo zo staroegypských predpisov prevzatý krokodílí trus. Ak sa mužské spermie už predsa len dostali do pošvy, radil, že by mala žena ihneď vstať, prinútiť sa ku kýchaniu, smrkať a hlasno kričať, čo vraj spôsobí, že sa zase semeno vypudí z rodidiel von.




U niektorých autorov zo 14. storočia sa dočítame, že neotehotnie tá žena, ktorá vypije tri dni vždy ráno jeden liter vody, v ktorej kováči chladili kliešte. Dnes vieme, že pravdepodobne mohlo ísť o otravu olovom. Nie je totiž vylúčené, že pri chladení horúceho kovu do vody prenikali stopové množstvá olova, ktoré spôsobujú neplodnosť. Šíriace sa kresťanstvo však ako jedinú metódu regulácie plodnosti uznávalo iba periodickú sexuálnu abstinenciu. Za zrod antikoncepčnej tabletky, ako ju poznáme dnes, sa považuje rok 1956. Práve v tomto roku Američan Gregory Pincus prednášal na vedeckej konferencii v Tokiu o účinku žltého telieska vo vaječníku na rozmnožovanie králikov. Prvá antikoncepčná tabletka uzrela svetlo sveta v roku 1960 a jej spoľahlivosť v období zrodu bola deväťdesiatosem percent.

Ako sa chránime dnes
Prešli desiatky rokov. Vedci vykonali množstvo výskumov, a v súčasnosti má žena viacero možností, ako sa pred otehotnením chrániť. Bariérová a vnútromaternicová antikoncepcia, sterilizácia, či toľko diskutovaný prerušovaný styk. To sú možnosti, ku ktorým sa po niekoľkoročnom užívaní hormonálnej antikoncepcie vracia čoraz viac párov. Dôležitý je fakt, že mladšie ženy začali opäť preferovať skôr menej spoľahlivý kondóm a tabletku ´po´. „Práve tá patrí, bohužiaľ, na Slovensku medzi najpredávanejšiu formu hormonálnej antikoncepcie, čo možno považovať v rámci Európskej únie za zahanbujúce, keď núdzová antikoncepcia je v predajoch vyššie ako riadna hormonálna antikoncepcia,“ tvrdí pre HN Španka. A pokračuje: „Staršie ženy, jedno a viac rodičky, sa znovu viac vracajú k prerušovanej súloži, čo je síce akceptovaná metóda, ale len v prípade, že by prípadná gravidita pri zlyhaní tejto metódy nebola prekážkou.“

Treba šiť na mieru
Bolesti hlavy, nevoľnosť až zvracanie, napätie prsníkov, bolesti brucha či chrbta, emočná labilita, zníženie libida, prírastok hmotnosti - to sú príklady vedľajších účinkov, pred ktorými varujú farmaceuti v príbalových letákoch tabletkovej formy hormonálnej antikoncepcie. Ženy ich vo veľkej miere pociťujú aj v praxi, čo môže byť jedna z príčin, prečo počet užívateliek klesá. Podľa lekára Španku môže ísť o dôsledok toho, že užívajú typ tabletiek, ktorý pre nich nie je úplne vhodný. „Na mieru šitá“ antikoncepcia by tieto ťažkosti podstatne zmiernila až úplne eliminovala. Správnu formu a druh by mal preto lekár vyberať spoločne s pacientkou.

„Gynekológ by mal zohľadniť predovšetkým zdravotný stav pacientky, jej vek, výšku, váhu, skutočnosť, či už rodila alebo nie, finančné možnosti a v neposlednom rade požiadavky na benefity hormonálnej antikoncepcie, ktoré má samotná žena. Či už zníženie bolesti pri menštruácii, úprava pravidelnosti cyklu, úprava pleti a iné,“ pokračuje. V prípade, že pociťujete príznaky typu - tlak na hrudníku, bolesť dolných končatín, kolísajúci krvný tlak, zmeny nálad (plačlivosť, podráždenosť a podobne) alebo nespavosť, mali by ste čím skôr navštíviť svojho lekára a prekonzultovať s ním svoj stav.

Podľa gynekologičky Radmily Sladičekovej však môže za poklesom užívateliek hormonálnej antikoncepcie stáť aj šírenie nesprávnych názorov na internetových stránkach, kde sa podávajú a šíria nesprávne, skreslené a odborníkmi nekorigované správy, názory a informácie, ktoré majú tendenciu fakty zovšeobecňovať.  




Každá užívateľka hormonálnej antikoncepcie, ktorá ešte nerodila, by si však tak či tak mala robiť pravidelné pauzy v užívaní: ideálne troj - až štvormesačné raz za tri roky. „Kvôli reštartovaniu centrálneho nervového systému,“ uzatvára Španka.

 

Kroky, ktoré je potrebné pri výbere antikoncepcie absolvovať:

– odobratie dôkladnej anamnézy, lekárov by mal zaujímať najmä údaj, či matka alebo otec neprekonali infarkt myokardu alebo náhlu cievnu mozgovú príhodu do štyridsiateho roku veku života. Ak áno, táto žena automaticky spadá do kategórie rizikových pacientok
– dôkladné vyšetrenie,
– sonografické vyšetrenie,
– onkocytologické vyšetrenie,
– odmeranie tlaku krvi
– kontrola po jednom až troch mesiacoch



 

01 - Modified: 2007-10-23 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Christian Dior - tvorca módneho impéria
01 - Modified: 2024-04-17 09:36:15 - Feat.: - Title: Nová povinnosť pre autá od júla 2024: Znamená stopku pre obľúbené fiaty i porsche 02 - Modified: 2024-02-15 13:08:04 - Feat.: - Title: Tragická správa pre našu krajinu. Slovensko nedokáže dostatočne chrániť ženy pred násilím, zhodujú sa odborníčky 03 - Modified: 2023-11-11 12:00:00 - Feat.: - Title: Europarlamentný výbor schválil uznanie dúhových rodín. Ak návrh prejde, garantované práva budú mať aj na Slovensku 04 - Modified: 2023-08-11 10:02:33 - Feat.: - Title: BMW rozstrieľalo luxusnú „sedmu“. Špičkový tank je prvým modelom svojho druhu 05 - Modified: 2023-07-14 20:08:10 - Feat.: - Title: Medveď stratil súkromie aj strach. Problémom sú vnadiská pár sto metrov od školy, vraví ochranár
menuLevel = 2, menuRoute = science/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
06. máj 2024 16:37